• Claudia de Breij is komend seizoen ook weer te vinden op het podium in De Agnietenhof.

    Hans Peter van Velthoven

Nieuwe programmering Agnietenhof bekend; nog nooit zoveel cabaret

TIEL Meer voorstellingen dan ooit. Waaronder nooit eerder zoveel cabaret, het overgrote deel ook nog eens afkomstig uit de top. Met die wapenfeiten presenteerde Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof Tiel maandag het nieuwe programma voor komende seizoen.

door Michel Broekhuizen

Trots en enthousiast presenteerden directeur Ruud van Zuilen en programmeur Erica Schoeman de nieuwe brochure, waarop portretten van cabaretier Arjen Lubach en zangeres Lakshmi prijken. ,,Wat bijzonder is: we hebben meer voorstellingen dan ooit'', trapt Van Zuilen af. ,,Zo'n 184, ongeveer tien procent meer dan vorig jaar.''

Hij noemt een aantal hoogtepunten en tips uit de verschillende genres voor komende seizoen, te beginnen met toneel. ,,Ik kijk uit naar Huub Stapel in de klassieker King Lear van William Shakespeare. Een spektakel van Toneelgroep Maastricht dat twee uur duurt. En Judas, een grote toneelproductie die laat zien hoe de zussen Holleeder moesten opgroeien met hun broer Willem. Andere hoogtepunten op toneelgebied zijn De Verleiders, met de geweldige acteur Pierre Bokma en Theater Rotterdam met Elsie de Brauw en Hans Croiset.''

Ook op het gebied van dans en opera valt er weer genoeg te genieten. ,,'Conny Janssen Danst' is een mooie toegankelijke voorstelling met prachtige live muzikale begeleiding, en toont de kwetsbaarheid van het ouder worden. En het Gelders Orkest met Quirine Viersen, één van de beste violisten van Nederland. Daarnaast hebben we drie opera's, waaronder het Cape Town Opera Chorus, een fantastisch koor uit Kaapstad met prachtige, donkere stemmen.''

Jeugdvoorstellingen krijgen komend seizoen weer ruim baan, licht Schoeman toe. Bekende producties als Bumba, Het Zandkasteel en Buurman en Buurman, maar ook Meneer Monster die met Monster Mania een heel weekend lang het theater overneemt, en een kinderkerstpopconcert. Ook het bekende peutertheaterfestival in februari staat wederom op het programma.

In de genres musicals, shows en circus is er aandacht voor All Stars en het grote Evita, dat maar liefst drie keer te bewonderen is. Hippie-liefhebbers komen aan hun trekken met Woodstock, Paul de Leeuw brengt Vette Pech en de voorstelling Duende, met onder meer de in Tiel opgegroeide Gijs Scholten van Aschat, heeft met Eric Vloeimans de beste trompettist van Nederland in huis.

Maar er is meer wat goed in de oren klinkt. In het genre muziek bijvoorbeeld de Ierse Dubliners, Stef Bos, Harrie Jekkers, Tania Cross, Frank Boeijen, Ellen ten Damme, Lisa Lois en een Michael Jackson Tribute.

Het hoogtepunt vormt cabaret, zeker wat betreft het programma. ,,We hebben nog nooit zoveel cabaret gehad, en zeker niet zoveel grote namen'', vertelt Van Zuilen trots. Hij noemt een rij van zo'n vijftien gevestigde namen, waaronder Jochem Myjer, Guido Weijers, Bert Visscher, Youp van 't Hek, Claudia de Breij, Veldhuis en Kemper, Freek de Jonge en Arjen Lubach.

Sinds gisteren valt de brochure bij de liefhebbers op de deurmat en is het programma ook online te bekijken via www.agnietenhof.nl. Op woensdag 16 mei start de Vriendenvoorverkoop, op dinsdag 22 mei de reguliere kaartverkoop.