• Esther Coumans

Nieuwe fase in bouw Westluidense Poort Tiel

TIEL Een nieuwe fase breekt aan in de bouw van het project Westluidense Poort. Op 8 december start VolkerWessels met het leggen van de betonvloer van de parkeergarage. Gedurende een aaneengesloten periode van 72 uur wordt onderwaterbeton aangebracht. Daarna wordt de bouwkuip leeggepompt en is de volle omvang van de bouwkuip zichtbaar. Nadat de vloer uitgehard is, kan de opbouw van de parkeergarage beginnen.

Het onderwaterbeton, dat wordt aangebracht door duikers, zorgt ervoor dat er een dikke solide bodem ontstaat. De laatste tijd is er hard gewerkt de bodem van de kuip van de toekomstige parkeergarage te ontdoen van alles wat het aanbrengen van een gladde vloer in de weg kan staan.

Geluidshinder

Het aanbrengen van de onderwaterbetonvloer wordt in één fase van circa 72 uur uitgevoerd. Dit is technisch noodzakelijk om een waterdichte vloer te realiseren. Dit betekent dat gedurende deze periode ook 's avonds en 's nachts wordt gewerkt. Omwonenden kunnen (geluids-)hinder ervaren door betonmixers, betonpompen, aggregaten en bouwlampen. Omwonenden zijn hierover geïnformeerd. Voor de nachtelijke werkzaamheden heeft de gemeente ontheffing verleend.

De woningen en bedrijven blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Ook blijft de Westluidensestraat tijdens deze werkzaamheden de toegang tot de binnenstad. VolkerWessels zet verkeersregelaars in om de verkeersbewegingen bij de inrit van de bouwplaats te begeleiden.

Na het aanbrengen van het onderwaterbeton gaat VolkerWessels verder met de bouw van de parkeergarage en worden achtereenvolgens de vier vloeren van de parkeergarage aangebracht. Naar verwachting start voor de zomer 2016 de bouw van het bovenliggende cultuurcluster.

Toekomstige culturele hart van Tiel en de regio

Door de vestiging van culturele instellingen in aanvulling op schouwburg en filmtheater Agnietenhof wordt de Westluidense Poort het culturele hart van Tiel en de regio. Een bruisend centrum voor muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en informatie. Het wordt de uitgelezen plek voor jong en oud in Tiel en de regio om zich te ontwikkelen, kennis uit te breiden, te studeren en werken. Naast het cultuurgebouw versterken ook een ondergrondse parkeergarage voor 580 auto's en stadswoningen het gebied. De parkeergarage, ook voor fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het cultureel kwartier en biedt bezoekers van de binnenstad parkeergelegenheid direct naast het centrum.