Nationale Diabetes Challenge in Tiel groot succes

TIEL Zaterdag 30 september komen duizenden wandelaars naar Papendal om de Nationale Diabetes Challenge af te sluiten. Ook Tiel doet mee aan dit slotevenement. Zaterdagochtend vroeg vertrekken de Tielse wandelaars met een bus naar het festival in Arnhem.

De Nationale Diabetes Challenge in Tiel is een groot succes. Ruim honderd mensen hebben 24 weken lang meegewandeld, elke dinsdag en woensdagavond. In totaal hebben ze 10.000 kilometer afgelegd. Of de wandelaars hun doel - een betere gezondheid - hebben bereikt, is nog niet bekend. Dat wordt nog gemeten. Maar volgens Klara de Boer van het Eerstelijns Centrum Tiel heeft het wandelevenement veel opgeleverd. Steeds meer wandelaars, steeds langere afstanden en in een steeds hoger tempo.

Reactie van een deelnemer

Stefan uit Tiel: ,,Ik heb met heel veel plezier meegedaan aan de wandel challenge. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en iedere week was super gezellig. En dan ook nog gezonder geworden na zes maanden! Fijn om te zien dat een gedeelte van het gewicht is omgezet van vet naar spieren. Na de challenge zet ik het bewegen door met een andere sport. Ik ben dus ook nog eens geïnspireerd om verder te gaan met bewegen."

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Per jaar zijn de gemiddelde zorgkosten voor iemand met diabetes ruim 9200 euro. En dat terwijl er een gratis medicijn beschikbaar is: beweging. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af door een gezondere leefstijl. De Nationale Diabetes Challenge is opgezet om beweging te stimuleren.

Deze week wordt het wandelevenement afgesloten. Donderdag nemen de wandelaars het veerpontje naar de Wamel om daar de laatste wandeling van dit seizoen te maken. Volgend jaar hoopt het Eerstelijns Centrum Tiel weer mee te doen aan de Nationale Diabetes Challenge. En ook dan lopen de zorgverleners mee.

Info: www.bvdgf.org.