• Buren 23-09-2017
    Echt Burens brood, Burense Bakker, boer en molenaar hebben voor het eerst in 100 jaar weer voor echt Burens brood gezorgd. Eerste brood wordt aangeboden aan de wethouder (l). Tbv Stad Tiel.
    Foto Raphael Drent, Tiel.

    Raphael Drent

Na 100 jaar weer vers Burens brood verkrijgbaar

BUREN Wethouder Sietske Klein heeftt op Burendag, zaterdag 23 september, het eerste Burens brood sinds 100 jaar in ontvangst genomen bij bakkerij Walderveen in Buren.

Sinds 1918 is er in de molen Prins van Oranje in Buren geen graan meer gemalen voor de broodbakkers van Buren. Drie Burense partijen hebben elkaar gevonden: Bakkerij Walderveen, de molenaars van Buren en landbouwbedrijf 't Wilgje. Afgelopen zomer is er op de Burense akkers aan de kant van de Toeren goede kwaliteit baktarwe gegroeid. Op 23 juli is de tarwe geoogst en opgeslagen bij Wilgje Buitensport.

Het Burense molenaarsteam heeft deze eerste baktarwe in de molen Prins van Oranje gemalen. Bakker Dick van bakkerij Walderveen heeft van het meel een prachtig brood gebakken.

Sietske Klein: ,,Ik vind dit een prachtig initiatief. Inwoners hebben elkaar gevonden en niet alleen een vruchtbare, maar ook smakelijke samenwerking opgezet. Bovendien is het mooi om zo'n streekproduct als eindresultaat in de schappen te zien liggen."