• Esther Coumans

Moluks Lagu-lagu-festival met Tielse stadsbeiaardier

TIEL Namens de Molukse gemeenschap in Tiel presenteert de Stichting Buah Hati, in samenwerking met de Stichting Beiaard Tiel, het eerste Moluks Lied- of Lagu-lagu-festival met beiaardbegeleiding in Nederland. Het festival vindt plaats op zaterdag 27 augustus van 13.00 tot 17.00 uur op het terrein rond de toren van de Sint Maartenskerk.

De aanleiding voor dit festival is vierledig. Ten eerste is er de afsluiting van het gedenkjaar '65 jaar Molukkers in Nederland'. Ten tweede de afsluiting van het gedenkjaar '55 jaar Molukse wijk in Tiel'. Ten derde de totstandkoming van twee liedbundels, Seratus lagu-lagu en Tambahan lagu-lagu, met ruim 150 Molukse liederen, verzameld en uitgebracht door Vic Mailoa en Gerrit de Boer. En de vierde aanleiding is de presentatie van het beiaardspel als Nederlands Cultureel erfgoed.

Vanaf 13.00 uur is iedereen van harte welkom om niet alleen te genieten van Molukse zang en dans, uitgevoerd door diverse leeftijdsgroepen van jong tot oud, maar ook van de culinaire smaak van de Molukse cultuur.

Het unieke aan dit festival is dat de koorzang wordt begeleid door de stadsbeiaardier van Tiel, Wim Ruitenbeek.

Het koor en de dansgroep treden tijdens dit festival tweemaal samen met de stadsbeiaardier op om 14.00 en 16.00 uur. Daartussen treedt een Molukse combo op, speelt Ben Middeldorp Molukse muziek op het Bätz-orgel in de kerk en geeft Wim Ruitenbeek een waar 'wensconcert'. Via een lijnverbinding naar de toren worden verzoeknummers doorgegeven die vervolgens op de beiaard gespeeld worden.

Bezoekers kunnen het gehele programma in het kerkplantsoen volgen, zowel staand als zittend vanuit een half open stormvaste tent. De stadsbeiaardier kan ondertussen niet alleen live gehoord maar ook 'aan het werk' gezien worden via een beeldscherm. Wethouder van Cultuur Marcel Melissen opent het festival om 13.00 uur, waarna Vic Mailoa een korte uitleg geeft over het programma. Daarna zal een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld Moluks combo het spits afbijten.

Het festival valt samen met de zomeropenstelling van de St.Maartenskerk en -toren (beklimming in ieder geval om 13.30 uur), inclusief de tentoonstelling van kunstwerken van Gerrie van de Velden. De voorzitter van de Stichting Beiaard, Johan Goossen, sluit het evenement om 17.00 uur af.