• Archief BDUmedia

In Memoriam: Markante politieman Roel Knol overleden

Zijn trouwe typemachine waar hij jarenlang in het politiebureau op werkte had hij op een prominente plaats in zijn kamer in het Tielse verzorgingscentrum Walstede gezet. Politieman Roel Knol kon er geen afscheid van nemen. Vrijdag 17 mei was dat afscheid er toch, Roel overleed op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Met zijn overleden verliest de Tielse samenleving een markante en sympathieke inwoner met grote verdiensten voor de gemeenschap. Decennia lang was hij bestuurslid van de Oranjevereniging en het 4- en 5 Mei comité. Op hem kon altijd een beroep worden gedaan.

Roel Knol, een geboren Drent, was een politieman van de oude stempel. Hij begon zijn loopbaan bij de Marechaussee en kwam in 1956 in dienst bij de Tielse gemeentepolitie. In Tiel leerde men hem al snel kennen als een agent die de mensen liever te hulp schoot dan hen te bekeuren. Een man van de straat die graag contacten legde en zo over een grote kennissenkring beschikte. Hij deed liever dienst met de fiets dan met de auto. Vanwege zijn grote netwerk benoemde de korpsleiding hem in het begin van de zeventiger jaren tot de eerste politievoorlichter. Een pioniersfunctie die hij met groot enthousiasme vervulde. Zo was hij samen met ondergetekende de organisator van de grote infomarkt in de Agnietenhof, waar de plaatselijke gemeenschap kennis kon maken met alle facetten van het Tielse verenigingsleven. Knol was tevens actief als deurwaarder en als coördinator van het woonwagenwerk.

In 1988 nam hij afscheid van de politie. Roel Knol werd vele malen onderscheiden, onder meer met de Orde van Oranje Nassau en de erepenning van de stad Tiel. Onlangs was ik nog bij hem op bezoek in Walstede. Of ik eens vaker wilde komen om herinneringen aan zijn mooie Tielse jaren op te halen, zo vroeg hij. Het is er niet van gekomen.

Jan Beijer