• Janssen, de Ronde en Bleker

    Neeltje van Triest
  • De Ronde, Bleker en Janssen

    Neeltje van Triest
  • De Ronde, Bleker en Janssen

    Neeltje van Triest

Make-over voor twee rotondes

BUREN Het Betuws Wijndomein en de Holland Evenementen Groep (HEG) zijn de eerste twee ondernemingen die in Buren een rotonde adopteren. Het Betuws Wijndomein verzorgt de rotonde bij de entree van de stad nabij de Korne, de HEG neemt de rotonde vlakbij de Beldert aan de voet van de Zoelense Brug voor zijn rekening.

De gemeente Buren kent vijftien rotondes. De Provincialeweg Culemborg Kesteren is de grootste 'leverancier' met acht rotondes. De doorgaande weg van Tiel naar Asch telt er drie, net als de kern Maurik. Een bij de sportvelden, één naar Doejenburg en één tussen Maurik en Eck en Wiel. De laatste bevindt zich vlakbij De Beldert, richting bedrijventerrein Kellen in Tiel.

Het onderhoud van al deze rotondes laat regelmatig te wensen over en in de politiek is de laatste jaren regelmatig gepleit voor het adoptie door het bedrijfsleven. Het Betuws Wijndomein en de HEG zijn de eerste ondernemers die met een uitgebreid plan toestemming hebben gekregen om 'hun' rotonde in te richten. Wethouder Henk de Ronde gaf het startsein door de eerste druivenstok van het ras Souvignier Gris in Burense rotondegrond te plaatsen.

Het Betuws Wijndomein wil met het beheer over de rotonde het belang van de wijnproductie voor de gemeente Buren benadrukken. Stichting Evenementen Burenstad, onder andere organisator van het jaarlijkse wijnfestival Chateau voor Buren en Rabobank West Betuwe ondersteunen dit initiatief.

Eigenaren Diederik en Adrina Beker: ,,We zetten een antieke oranje druivenpers en een fraaie druiventon in het midden. Daar omheen staan zo'n twintig druivenstokken die volgend jaar hun eerste druiven zullen produceren. We houden zelf het onderhoud bij en zullen wellicht wekelijks even langskomen om te zorgen dat de rotonde een echt visitekaartje wordt.''

Ook Holland Evenementen Groep in Zoelen laat weten enthousiast een rotonde te adopteren. Eigenaar Patrick Janssen: ,,Wij zetten de big red balls van onze wipeout centraal en vullen dat onder andere aan met pijlen in de rijrichting van de rotonde. Wie uit een ander perspectief kijkt, ziet een grote rode appel omringt door bloesem en fruit.''

Wethouder Henk de Ronde benadrukt dat toerisme, fruit en beleving bij beide rotondes centraal staan. Inmiddels zijn nog zeven rotondes geclaimd, zes rotondes zoeken nog een ondernemer.