• Gemeente Buren

    gemeente Buren

Een koffer vol kansen: Dino Rex helpt bij verwerken scheiding

MAURIK Voor jonge kinderen is een scheiding ingrijpend. Maar dat betekent niet dat ze er altijd last van blijven houden. Dappere Dino's is een groepstraining voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Ze leren omgaan met hun gevoelens en zelf oplossingen bedenken. De zachte dinohandpop Rex dient als maatje en rolmodel.

,,Rex is een dino van zeven jaar en hij heeft zelf ook gescheiden ouders", vertelt trainer Gerlinde Bax van GGD Gelderland-Zuid. ,,Zo'n handpop werkt heel goed voor deze leeftijdsgroep. Dat blijft me verbazen. Kinderen zien hem als een leuk vriendje en een voorbeeld. Ze praten makkelijker met hem dan met een volwassene."

Het programma van Dappere Dino's is ontwikkeld en onderzocht door TNO. ,,Het werkt echt. Ook preventief. Dus meedoen is zinvol, ook als een scheiding in goed overleg gaat. We zien dat kinderen op de lange termijn minder sociale en emotionele problemen hebben. Daarom bieden we dit ook in de gemeente Buren aan. Want de stap naar zwaardere zorg is dan vaak niet nodig."

En hoe ziet het er praktisch uit? Gerlinde: ,,De groep bestaat uit vijf tot maximaal zeven kinderen. Op dit moment is er nog plek. Zodra de groep vol zit, starten we. Waarschijnlijk eind deze maand of begin oktober. De locatie is een basisschool binnen de gemeente. We kijken waar deelnemers wonen en zorgen dat het daar zoveel mogelijk in de buurt is. Het programma bestaat uit twaalf wekelijkse bijeenkomsten van ongeveer een uurtje. De eerste drie keer staan in het teken van kennismaken en het leren benoemen van gevoelens. De volgende sessies leren we omgaan met negatieve gevoelens. De keuze van papa en mama kun je niet veranderen. Maar je kunt wel leren om problemen en dilemma's op te lossen. Dan staat twee keer de ouder-kindrelatie centraal. Ten slotte besteden we een aantal bijeenkomsten aan hoe een kind zichzelf en zijn gezin ervaart. Van de laatste bijeenkomst maken we echt een feestje met lekkers en een diploma. Ik vind het mooi om de veerkracht van kinderen te zien. Ze leren zoveel van de training en van elkaar!"

Meer informatie? Kijk op www.dapperedino.nl. Of neem contact op met Gerlinde Bax via gbax@ggdgelderlandzuid.nl of 06-53295899.

GGD Gelderland-Zuid doet mee aan de campagne 'Ieder kind een koffer vol kansen'. Want iedereen die kinderen heeft, wil dat ze het goed hebben. Dat ze gezond, veilig en kansrijk opgroeien. In Buren willen we ons daar samen hard voor maken. Zo kan elk kind met goede bagage op reis. Scholen, kinderopvang, de gemeente, verenigingen, maatschappelijke organisaties en buurtbewoners: allemaal steken we de handen uit de mouwen. Deze training is daar een voorbeeld van.