• Lucas Timmerman (l) en Thomas Velders (r) pakken samen het probleem van microplastics aan.

  Esther Coumans
 • Testen in de haven met het prototype.

  Lucas Timmerman
 • Lucas Timmerman
 • Lucas Timmerman
 • Lucas Timmerman
 • Lucas Timmerman
 • Lucas Timmerman
 • Testen in de haven met het prototype.

  Lucas Timmerman

Lucas en Thomas pakken probleem van microplastics aan

TIEL Allebei zijn ze net geslaagd voor hun vwo, maar nog voor Lucas Timmerman (18) uit Geldermalsen en Thomas Velders (18) uit Tiel aan een nieuwe studie kunnen beginnen, gaan de twee naar Stockholm. Met hun meesterproef over microplastics hebben zij onlangs de Dutch junior Water Prize in de wacht gesleept. Nu mogen ze Nederland vertegenwoordigen tijdens de Stockholm Junior Water Prize.

door Esther Coumans

In totaal strijden er eind augustus 32 landen om de hoofdprijs van 15.000 dollar. En niet onbelangrijk, deze prijs wordt uitgereikt door de Zweedse kroonprinses Victoria. De wedstrijd gaat om het beste idee voor waterinnovatie. Of de twee oud-leerlingen van het Lingecollege het beste idee hebben, durven ze niet te zeggen. Bescheiden leggen ze uit wat ze bedacht hebben en terwijl ze vertellen worden ze steeds enthousiaster.

,,We wilden graag iets met microplastics doen, omdat het een groot probleem is", vertelt Thomas. De twee hebben al wel wat inzendingen gezien die in Stockholm mee doen. ,,De meeste inzendingen gaan over het macroprobleem. Tot nu toe zijn wij de enige die het micro aanpakken." Lucas gaat verder: ,,Wij hebben echt een origineel idee voor dit grote probleem. Het is nog niet aangepakt door iemand anders. Wij hebben dat dus gedaan."

BANAAN Lucas en Thomas hebben een zak ontworpen die je in het water hangt en waar de microplastics uit het water worden gefilterd. Toen ze het ontwerp tekenden vonden ze de zak wel veel weg hebben van een banaan. ,,Ja het is eigenlijk een banaan met een hartklep", lachen ze. De zak heeft kleine gaatjes, die ook vergroot kunnen worden. Aan de zak zitten opvangcontainers. Het water gaat in de zak en kan er weer uit, maar de microplastics blijven achter in de opvangcontainers. Op deze manier kunnen de allerkleinste deeltjes ook uit het water worden gehaald.

,,Nadat we in Nederland gewonnen hadden, hebben we een prototype gemaakt", legt Thomas uit. ,,En deze hebben we getest in de haven van Tiel. En het werkte goed." Trots laten ze verschillende foto's van het prototype zien. ,,Het is een goed teken dat de zak goed vol zit." De zak, 'de banaan', willen de twee ontwerpers het liefst van katoen of hennep maken. Lucas: ,,Onze eis is dat het ontwerp zelf geen bron is van microplastics."

KANS De twee denken wel een kans te maken. ,,In Nederland zijn we de enigen die dit probleem hebben aangepakt en wie weet in de hele wereld ook. Dan zouden we wel een kans maken", mijmert Lucas. Thomas laat weten dat de jury echt naar het verslag kijkt en minder naar de presentatie die de jongens in Zweden moeten houden. Alles moet in het Engels en ze zijn nu bezig om de puntjes op de i aan het zetten. ,,We komen wel met een oplossing voor het probleem van microplastics." Lucas vervolgt: ,,En wij hebben een relatief simpel ontwerp gemaakt. Het is makkelijk aan te passen qua grootte."

MEDIA-AANDACHT Op 24 augustus vertrekken Lucas en Thomas samen met hun begeleiders naar Stockholm. Zes dagen lang verblijven ze in de Zweedse hoofdstad. ,,De dagen zijn wel strak gepland", aldus Lucas. ,,We hebben zelfs elke avond luxe diners", glundert hij. De twee zouden het leuk vinden als er meer media-aandacht voor dit probleem zou komen. ,,Het is echt een groot probleem. En wij weten dat ons ontwerp werkt na het testen." Thomas vult aan: ,,Maar eigenlijk is het nooit klaar. Je kan er eindeloos mee aan het slag om het verder uit te breiden en te testen in het lab."