• In 8 dagen fietst Lisa Jansen 350 km voor Orange Babies.

    Aafje van IJzendoorn

Lisa Jansen fietst voor Orange Babies

TIEL Lisa Jansen vertrekt over twee weken naar Zuid-Afrika. Samen met een groep van 20 millennials fietst ze ruim 350 km in 8 dagen tijd voor Orange Babies. Deze organisatie zet zich in voor een hiv en aids vrije wereld. ,,Er is te veel ellende in deze wereld."

door Aafje van IJzendoorn

Fietsen in Zuid-Afrika. Lisa Jansen (24) gaat binnenkort de uitdaging aan. Ze begint in Johannesburg en fietst naar Limpopo. Dit is een afstand van 350 km. In 8 dagen is dat ongeveer 40 km per dag. Lisa maakte ze een kort filmpje waarin te zien is hoe ze zich voorbereid op het fietsen.

Iedere dag zal ze namelijk flink wat kilometers af moeten leggen op de fiets. ,,En ik ben geen fietser", lacht ze. ,,Dit betekent dat ik op het moment nog keihard aan het trainen ben." In haar tenniskleding zit ze regelmatig op haar omafiets. ,,Onderweg kom ik dan van die fietsers in strakke kleding, met helmen en op gelzadels tegen."

ORANGE BABIES Lisa fietst voor Orange Babies. ,,Deze stichting helpt moeders en kinderen door ze in te enten tegen hiv, maar ook door het geven van voorlichting aan ouders en het verzorgen van gezonde maaltijden voor kinderen", legt Lisa uit. Ze zal een week meekijken en ook haar eigen handen uit de mouwen steken. Onderweg fietst ze langs verschillende projecten. ,,We bezoeken er drie en helpen daar mee."

Met eigen ogen wilde Lisa zien waar het geld naartoe zou gaan. ,,Vroeger heb ik collecte gelopen voor KWF Kankerbestrijding. Sommige mensen smeten de deur voor je neus dicht. Sta je dan, met je bus. Dat doe ik nooit meer."

DONEREN Elke deelnemer moet minimaal 2500 euro ophalen. ,,Het geld gaat direct naar Orange Babies en zij gebruiken dit geld vervolgens voor hun projecten." Op dit moment zit ze rond de 1000 euro. ,,Ik ben deze laatste weken actief op zoek naar mensen die geld willen doneren en/of sponsors. Het zou ontzettend gaaf zijn als het lukt dus ik hoop zeker nog meer op te halen." Mocht het niet lukken, moet ze zelf het geld verzorgen, want fietsen zal ze. ,,De tickets zijn al geboekt, dus ik kan niet meer terug."

Ook zamelt ze kleding en schoolspullen in om uit te delen aan de kinderen in verschillende dorpen. ,,Voor ons zijn deze spullen heel normaal, maar voor hen is dat niet het geval. Ik loop nu dan ook af en toe rond in kledingwinkels om babykleren te kopen. Erg leuk om te doen", zegt ze.

Ondanks het feit dat ze nog wat geld op moet halen en niet zo weg is van fietsen, is ze erg enthousiast over wat haar te wachten staat. ,,Orange Babies doet belangrijk werk, wat dan ook gedaan moet blijven worden. Ik wil het graag met eigen ogen zien om een beeld van de situatie te krijgen en hoop mijn steentje bij te kunnen dragen. Er is te veel ellende in de wereld."

Meer informatie, doneren of sponsoren? Kijk op Lisa haar actiepagina: http://actievoororangebabies.nl/nl/acties/354/lisa-jansen/