• Lonneke Crusio
  • Lonneke Crusio
  • Lonneke Crusio

Leerlingen Lingecollege bedenken oplossingen voor zwerfafval en plastic soep

TIEL Leerlingen 2 vwo van RSG Lingecollege deden in mei mee aan het onderzoeksproject 'Expeditie Zwerfafval'. Ze leerden hoe zwerfafval in de plastic soep in de oceanen terechtkomt. Vervolgens ruimden ze zwerfafval op tijdens veldwerklessen en bedachten ze zelf oplossingen.

Dit project is ontwikkeld en uitgevoerd door gastdocenten Christy ter Braak, Lonneke Crusio en Grietje Holleman, in opdracht van de Gemeente Tiel. De onderzoeksvragen komen van echte opdrachtgevers: Rijkswaterstaat, de Plastic Soup Foundation, Gemeente Tiel, Avri, Stichting Duurzaam Rivierenland, Tiel Tip Top, Albert Heijn, Buurtvereniging Zennewijnen, RSG Lingecollege en het Waterschap Rivierenland. De leerlingen voerden tellingen van zwerfvuil uit op locatie en verzamelden gegevens via enquêtes.

Oplossingen

Op woensdag 24 april presenteerden vier klassen hun conclusies en oplossingen aan de opdrachtgevers, ouders en aan Henk Bergsma van de gemeente Tiel. Zo gaven de leerlingen het advies om statiegeld op bekertjes en bordjes te heffen tijdens evenementen zoals Appelpop, om zo de hoeveelheid afval te verkleinen. Verder concludeerden veel leerlingen dat het makkelijker én leuker moet worden om afval weg te gooien. Maak mooie vuilnisbakken, met op de grond glow-in-the-dark-voetstappen die er naartoe leiden. Ook veel genoemd waren campagnes gericht op jongeren via social media, door bekende vloggers en via filmpjes met aangrijpende beelden van dieren.

Prijs

De originaliteitsprijs ging naar een groepje leerlingen dat een prachtige miniatuur-corsowagen had gemaakt van het verzamelde zwerfafval, in de vorm van een vis die plastic afval eet. Ook afvalkunst kan bijdragen aan bewustwording en gedragsverandering t.a.v zwerfafval en plastic soep. En dat is hard nodig, want jaarlijks komt er wereldwijd ruim acht miljoen ton plastic afval bij in zee. Dit was voor veel leerlingen nieuwe informatie, die indruk maakte.