• Ziekenhuis Rivierenland
  • Ziekenhuis Rivierenland

Lampjesactie ziekenhuis gestart

TIEL Voor de zevende maal op rij wordt een corsowagen die op het Tielse parcours heeft rondgereden vol gehangen met lampjes bij Ziekenhuis Rivierenland.  Dit jaar viel de eer te beurt aan de Mooncat, de corsowagen van Zoelen. Hierin kunnen de 20.000 lampjes aan. Eén voor elke donatie. In het ziekenhuis staan overal houders met donatiestrookjes.

 

De opbrengst van dit jaar gaat naar hulpmiddelen die ouderen die zijn opgenomen meer laten bewegen, in en bij het bed, maar ook elders in het ziekenhuis. Dat gebeurt ook door een wandelroute uit te zetten met op de muren op verschillende plaatsen de aansporing bepaalde bewegingen te maken.

Woordvoerder Fred Foeken vertelt duidelijk waarom voor dit doel is gekozen: ,,Als je bedenkt dat op hoogbejaarde leeftijd tien dagen bedrust gelijkstaat aan vijftien jaar achteruitgang, dan is de noodzaak van goede beweegapparatuur al verantwoord. We trachten om de ouderen zo snel mogelijk weer mobiel te krijgen.

En dat doen we door een zogeheten bedfiets aan het voeteneind te plaatsen en het fietsen aantrekkelijk te maken. Via een beeldscherm kunnen ze een eigen route in en rond Tiel fietsen. Die fietsen willen we aanschaffen met de opbrengst van de lampjesactie. Daarnaast gaan we voor minimaal twee hometrainers met dezelfde insteek. Dit is voor de mensen die wel mobiel zijn, maar extra beweging goed kunnen gebruiken.''

De opbrengst wordt eveneens gebruikt om op de afdelingen waar veel ouderen verblijven pictogrammen op de muur te vervaardigen. Samen met de fysio en ook als ze er alleen langslopen worden ze uitgedaagd om bijvoorbeeld hun armen te strekken of andere oefening te doen.

Een derde doel om ouderen meer mobiel te houden is het verzorgen van kookworkshops waaraan oudere kankerpatiënten en hun mantelzorgers kunnen deelnemen. In samenwerking met ROC Rivor is deze workshop ontwikkeld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de verpleegafdeling.

Foeken: ,,We zijn het eerste ziekenhuis in Nederland dat hiermee start. Het is noodzakelijk, want 70 procent van de ouderen komt hier min of meer ondervoed binnen. Het eten smaakt ze niet meer, ze vinden het niet nodig om voor zichzelf te koken of leven alleen op kant-en-klaarmaaltijden. En bij kankerpatiënten signaleren we regelmatig een verandering in het smaakpatroon. We hebben een gespecialiseerde kok bereid gevonden om samen met ROC Rivor voor deze doelgroep een speciale workshop te ontwikkelen. Ik verwacht dat deze snel navolging zal krijgen.''

De stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland, de Corsoclub Zoelen, medewerkers en het Roparunteam 166 van het ziekenhuis trapten de lampjesactie af. De Mooncat staat nog tot eind maart aan de entree van Ziekenhuis Rivierenland en er kunnen nog heel veel lichtjes aangestoken worden.

Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland Tiel en het Roparun-team 166. Doneren kan via speciaal daarvoor bestemde kaarten in de hal van Ziekenhuis Rivierenland of via www.vriendenvanzrt.nl.