• Neeltje van Triest
  • Neeltje van Triest
  • Neeltje van Triest

Lampjesactie bij ziekenhuis gestart

TIEL Een vlinder vol lampjes van de Tielse corsoclub vestigt dit jaar de aandacht op de actie 'Fonkel' die de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland en het Roparun 166-team van het ziekenhuis op touw hebben gezet. Ieder jaar wordt een ander doel gekozen en dit jaar gaat de opbrengst naar de aanschaf van minimaal vijftien elektrische fietsen. De lampjes branden tot eind maart lampjes en het is de bedoeling dat publiek lampjes sponsort.

door Neeltje van Triest

@neeltjevt

De Stichting Vrienden en het Roparunteam 166 van Ziekenhuis Rivierenland spannen zich met deze lampjesactie gezamenlijk in om patiënten die een chemotherapie ondergaan ontspannen te laten bewegen. Het actief bewegen in deze periode heeft een positieve invloed op het algehele welbevinden van de patiënt.

Bestuurder Paul Verploegen verzorgde samen met voorzitter Wouter de Baat van de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland de aftrap. In de hal van Ziekenhuis Rivierenland staat een aparte console met inschrijfkaarten om mee te doen aan de actie. Elke gift betekent een lampje extra in de vlinder.

Met de opbrengst van de lampjesactie 'Fonkel', ofwel fietsen voor oncologische patiënten, leent het ziekenhuis deze groep patiënten een elektrische fiets tijdens hun chemotherapie. De fietsen hebben een zeer lage trapweerstand, zodat de patiënt al met een lage inspanning kan fietsen. Het Tielse ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland die het gebruik van deze fietsen gratis aanbiedt.

De Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland kent inmiddels een breed aantal trouwe sponsoren die zich verbonden hebben aan deze aktie. Bijvoorbeeld het Roparunteam 166, Gejo Cycleworld, Gazelle, Daan Dansen, Fast Liner fietstassen, ANWB fietsverzekeringen, Lavista Relatiegeschenken of BDU Media.

De eerste fietsen worden waarschijnlijk in april uitgeleend. Het uiteindelijke aantal beschikbare fietsen hangt af van de opbrengst van de lampjesactie 'Fonkel'.