• Esther Coumans

'Laat de klok toch blijven klinken'

TIEL Het college heeft een lijst mogelijke bezuinigingen opgesteld. De raad moet beslissen en betrekt de inwoners erbij.

door Wim Timmermans

Dertien insprekers kwamen inspreken. Vanuit het verenigingsleven, welzijn, cultuur en evenementen. Namens duizenden vrijwilligers. En namens activiteiten met een enorme uitstraling. En de raad gaat nu juist al jaren voor betrokkenheid en een beter imago voor Tiel. Nico Mol vatte samen: „Volgens uw nota gaat het om kleine, relatief bescheiden subsidiebedragen. Dat is misschien zo voor Tiel. Voor verenigingen gaat het vaak om een wezenlijk deel van hun zeer krappe begroting." De raad krijgt het moeilijk.

Er ligt een voorstel de stadsbeiaardier weg te bezuinigen. Ben Middeldorp (stichting De Beiaard Tiel): „Het is de stem van de stad. Laat de klok toch blijven klinken. Het kost minder dan 50 cent per Tielenaar per jaar." Gradus van Well: „We hebben in 1963 meer dan 136.000 gulden ingezameld voor het carillon. Het is van ons. En u legt ons carillon het zwijgen op." Martin van der Mark van de Oudheidkamer: „De economie draait goed. Dan kan je toch wel een carillon kunnen houden?" Toen Wim de Boer (PvdB) vroeg of er niet elders geld vandaan kon komen, bitste Van der Mark: „Ik kan me niet voorstellen dat iemand zo'n voorstel steunt. Simpel. Er is geen plan B. Punt."

SPORT Er ligt een voorstel te bezuinigen op sportsubsidies. Ronald Holdijk (Keep Fit) zet elke week 250 mensen aan het sporten, vooral ouderen: „kijk eens kritisch naar uw ambtelijke capaciteit. Ambtenaren brengen geen Tielenaren in beweging. Dat doen wij." Bert de Rooij (Federatie Tielse Sportverenigingen) dreigde te stoppen met de bijdrage aan Heel Tiel Beweegt.

Sjors Spanjer (Cliëntenraad Participatiewet Tiel) wees op de bezuiniging op de inkomenstoeslag. „Dat kunnen de mensen op de onderste tree van de ladder niet dragen. Het gaat om tussen de 51 en 73 euro per jaar. In 2018 is de witgoedregeling al geschrapt, 100 tot 150 euro per jaar."

CULTUUR Nico Mol (Koninklijke Tielse Vrijwillige Muziekvereniging): „Laat u niet de raad zijn onder wie Tiel tot een culturele woestenij is geworden." En op de vraag van Unal Sözen (GL) waar wel bezuinigd kan worden: „De 200.000 euro die wordt uitgegeven om het parkeren in de avond te ontlasten."

De corsowagens van Tiel, Drumpt en Passewaaij komen in de problemen. Sebastiaan Sewalt (Passewaaij): „Een klein beetje minder subsidie betekent voor ons: geen huisvesting." Eef Verhoeks (Drumpt): „Het corso verliest zo vijf wagens". En Corné van Beem (Tiel): „In 2014 werd Tiel nog genomineerd voor Evenementenstad van het jaar. Dat zal zo nooit meer gebeuren."

Laurens Verspuij (Vierstromenland) steunde hen. Hij wees op de uitstraling van het corso en op de vele vrijwilligers. De gemeente is het corso al te hulp geschoten. Hij wil meedenken: „Maar u weet dat de rek er echt uit is. En is het corso weg, dan komt het nooit meer terug."

Kees van Keulen (stichting Muziekstad Tiel) gaf aan dat de rek er bij Appelpop uit is. „We hebben twee mindere jaren gehad. Als we dit jaar weer slecht draaien qua omzet, dan moeten we stoppen. Blijf er toch voor staan!"

Op woensdag 26 juni beslist de raad welke bezuinigingsvoorstellen verder worden uitgewerkt.