• Rotterdam, 30-09-2015. Beeld uit de voorstelling"Familie van Waveren" bij het Ro-theater, regie Alize Zandwijk.
    Foto: Leo van Velzen.

    Fotografie/© Leo Van Velzen 201
  • Rotterdam, 30-09-2015. Beeld uit de voorstelling"Familie van Waveren" bij het Ro-theater, regie Alize Zandwijk.
    Foto: Leo van Velzen.

    Fotografie/© Leo Van Velzen 201

Kroniek over Hollandse ondernemersfamilie Van Waveren in de Agnietenhof

TIEL Op dinsdag 17 november speelt het Ro Theater in Schouwburg Agnietenhof een stuk over de op- en ondergang van een familiebedrijf in de landbouw. Een dramatisch verhaal over vragen als: Hoe ontsnap je aan het verleden van je ouders en voorouders? Met topacteurs Jack Wouterse, Nasrdin Dchar, en Maartje Teussink.

In 1996 vindt filmmaker Wim van der Aar op het Waterlooplein een doos vol geluidsbanden. Het zijn telefoonopnames van Guido van Waveren, de jongste telg van de rijke ondernemersfamilie Van Waveren. Op basis van deze tapes en interviews met familie en vrienden van Guido maakte Van der Aar de indrukwekkende documentaire 'De Van Waveren Tapes' en ontrafelde hij een deel van de geschiedenis van deze excentrieke familie die onder meer de Keukenhof oprichtte. Na de documentaire heeft Van der Aar verder onderzoek gedaan naar de familie en raakte hij gefascineerd door hun verleden. De familiegeschiedenis inspireerde regisseur Alize Zandwijk tot het maken van de voorstelling Van Waveren. Een familie-epos in het licht van honderd jaar Nederlandse geschiedenis.

Het verhaal over Guido en zijn voorouders intrigeert regisseur Alize Zandwijk mateloos. Kun je ontkomen aan je 'familiekarma'? Net als in de documentaire begint ook de voorstelling bij Guido van Waveren. We volgen zijn zoektocht. Naar zijn wortels. Naar hoe hij in de knoop is geraakt. Naar wat nou precies zijn familiegeschiedenis is.

Het is 1930 als de rijke bollenteler Theodoor van Waveren zijn testament opmaakt. Als een Koning Lear richt hij zich tot zijn vier zoons en verdeelt hij zijn gigantische bollenimperium, dat zich uitstrekt van Heemstede tot in de uithoeken van Rusland en de Verenigde Staten. Het is het begin van de dramatische familiegeschiedenis van de vermogende en geniale Hollandse ondernemersfamilie Van Waveren waarin verraad, gekte, grootheidswaanzin, genialiteit en onmacht het familiekapitaal voorgoed laten verdampen. Het ondernemen wordt de zoons opgedrongen, het verraad en de frustratie komen in het kielzog mee.

Het bezit is zowel bevrijding als vloek. Zoon Erlo vertrekt als ondernemer naar de Verenigde Staten, maar het ondernemen frustreert hem. Hij duikt in de wereld van Carl GustavJung en ervaart de ene hergeboorte na de andere. Frank gaat naar Duitsland en trouwt een Joodse vrouw. Tom richt de Keukenhof op. En Tup is een geniale geest, die de ene uitvinding na de andere doet, maar nooit octrooi aanvraagt. Hij trouwt een excentrieke vrouw die hun zoon Guido als redder van de mensheid ziet.

De voorstelling Van Waveren is gebaseerd op de werkelijkheid, maar geen getrouwe weergave van de geschiedenis. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.agnietenhof.nl of aan de kassa (0344-673500) van de Agnietenhof.