• Francis Lotterman hangt samen met de burgemeester de vuurwerkposter op.

    Son Pol
  • Francis Lotterman hangt samen met de burgemeester de vuurwerkposter op.

    Son Pol
  • Francis Lotterman hangt samen met de burgemeester de vuurwerkposter op.

    Son Pol
  • Son Pol

Knalfeest voor de één, ellende voor een ander

TIEL Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling, maar speciaal opgeleide assistentiehonden hebben soms zoveel last van stress rond de jaarwisseling dat ze hun werk niet meer kunnen uitvoeren en in het ergste geval afgekeurd moeten worden.

Volgens Sidney Tetelepta, voorzitter van Stichting Gebruikers Assistentiehonden (GA), veroorzaakt vuurwerk bij veel dieren angst en stress. „De assistentiehond is daar geen uitzondering op."

Stichting GA voert ook dit jaar weer in heel Nederland een bewustwordingscampagne. In Tiel doen gebruikers van assistentiehonden fanatiek mee.

 

,,Na een vuurwerkknal kunnen honden doodsbenauwd en uren lang de weg kwijt zijn. Zoiets mag bij assistentiehonden nooit gebeuren", aldus Tetelepta.

Stichting GA probeert kinderen tijdens presentaties en met posters bewust te maken welke impact vuurwerk op assistentiehonden.

 

Burgemeester Hans Beenakker hing vrijdagmiddag een vuurwerk poster op in de entree van het gemeentehuis in Tiel. „Ik ondersteun deze actie van harte." Volgens de burgemeester ontvangen ouders van 12-jarigen woonachtig in Tiel, binnenkort ook een brief met een vuurwerk poster van hem.

 

Francis Lotterman, ambassadeur van de Stichting GA, vertelde aan de burgemeester dat zij ook tijdens de feestmaand met haar blindengeleidehond Nikki naar buiten moet, maar de knallen niet ziet aankomen. ,,Ik schrik zo dat Nikki mij niet meer veilig over straat kan leiden."

Volgens Lotterman gebeurt dit vaak omdat iemand het leuk vindt om een ander te laten schrikken. ,,Dit is geen humor, dit is levensbedreigend."
Niet alleen een geleidehond, maar ook bijvoorbeeld een PTSS hulphond die vaak juist een (ex)geüniformeerde moet steunen met het geknal, is soms niet meer in staat om zijn werk te doen.

Als het aan Stichting GA ligt mag, zoals voorgaande jaren wél gebeurde, geen assistentiehond meer afgekeurd worden, gewond raken of bekogeld worden door vuurwerk. „Wij vragen om geen vuurwerk in het bijzijn van of naar dieren en hun baasjes te gooien en respecteer alsjeblieft het uniform van assistentiehonden."