• Tiel 25-03-2019 Schoonpoetsen Stolpersteine door Tielse Kinderraad iov Stad Tiel Fotografie Raphael Drent

    Raphael Drent

Kinderraad poetst Stolpersteine op

TIEL De kinderraad van de gemeente Tiel heeft maandag 25 maart de Stolpersteine in de binnenstad schoongemaakt. De steentjes zijn negen jaar geleden geplaatst. Inmiddels zijn ze zo vuil geworden dat ze nauwelijks meer zichtbaar zijn. De kinderraad is ondersteund door veteranen van de Stichting Veteranen 2 Can Rule, die ook de Stolpersteine buiten de binnenstad hebben opgepoetst. Deze kinderen hebben in het Jodenstraatje de Stolpersteine schoon geboend.

Stolpersteine worden ook wel struikelstenen genoemd, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Het zijn steentjes van 10x10 cm, voor de laatste zelf-gekozen woning van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Er zit een messing plaatje op, waarin de naam, geboortedatum en plaats en datum van overlijden van de betrokkene zijn aangebracht. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die sinds 1995 in heel Europa al 70.000 Stolpersteine heeft geplaatst.

In Tiel zijn in 2010 21 Stolpersteine geplaatst, voor twintig Joodse slachtoffers en een Jehova's getuige. Dit is gebeurd om de lessen uit de geschiedenis niet verloren te laten gaan voor toekomstige generaties. De leden van de kinderraad vertellen over hun activiteiten in hun schoolklas, zodat de schoonmaakactie een breder effect zal hebben.