• Jorrit Lannoy

Jorryt gaat weer naar Myanmar

TIEL Jorryt de Lannoy vertrekt in maart voor zes weken naar Myanmar om haar hygiëne project voort te zetten. Voortdurende lesuitval door ziekte en de vele bruine gebitten is iets wat ze in de toekomst van Myanmar graag anders wil zien. Het is voor de derde maal op rij, omdat ze niet wil dat er anno 2018 nog mensen sterven aan uitdroging door diarree omdat niemand ze ooit verteld heeft wat het nut van handen wassen is.

,,In Cambodja, waar ik ook al eerder geweest ben, is mijn project al zo'n succes, dat ik nu regelmatig foto's krijg toegestuurd van mensen die mijn voorlichting continueren. En dat wil ik in Myammar ook bereiken. De kinderen moeten uitgelegd krijgen van het hoe en wanneer, maar vooral ook wat het nut is van handen wassen en tandenpoetsen. En deze voorlichting moet herhaald worden zodat het een trend wordt en een gewoonte onder de bevolking. Ik heb kinderen uit alle groeperingen in de klas zitten. Voor mij zijn ze allemaal gelijk, aldus de Lannoy.

Om haar voorlichting kracht bij te zetten doneert ze tandenborstels, tandpasta en zeep. Dozen vol verzamelt ze op lokale markten en spekt gelijk de economie daar. Om dit mogelijk te maken is ze afhankelijk van donatiegelden uit Nederland. Naar aanleiding van een eerder artikel in deze krant kwamen diverse donaties binnen. Ook het Ziekenhuis Rivierenland, waar de Lannoy werkt als voedingsassistente, heeft 500 euro beschikbaar gesteld vanuit de werkgroep ZR Veraf. De kosten aan reis en verblijf betaalt ze zelf. Elke gedoneerde euro gaat rechtstreeks naar de kinderen. ,,Dit project kost mij veel geld en energie, maar zolang ik het mezelf nog kan veroorloven blijf ik dit doen. Het is zo hard nodig."

Meer informatie staat op www.joropreis.nl, doneren kan op NL40ABNA 0579 1558 97 tnv J de Lannoy ovv Hygiëne project.