• Archief BDUmedia

Jonge fruitteler dreigt dupe te worden van streng gemeentelijk beleid

DEN HAAG Gemeenten wijken regelmatig af van hun eigen beleid als dat beter uitkomt. Maar de gemeente Buren is dat zeker niet van plan in het geval van de ooit opgerichte bebouwing bij een fruitteeltbedrijf aan de Meentstraat. Boven het hoofd van de jonge fruitteler N. van Hees hangt een boete van tienduizenden euro's.

Zijn advocaat deed donderdag een beroep op de Raad van State om de boete ongedaan te maken. ,,Die is buitenproportioneel", zegt de advocaat. In zijn ogen is Van Hees eerder slachtoffer van star gemeentelijk beleid dan overtreder. Al geeft hij wel toe dat er op het perceel enkele bouwsels staan die er officieel niet mogen staan.

De gemeente is niet van plan om een hooiberg en enkele bergingen alsnog te legaliseren. Dat is namelijk tegen het beleid om het gebied waarin het fruitteeltbedrijf ligt, open te houden. De openheid van het gebied is een belangrijke landschappelijke waarde, zo is vastgelegd in het beleid in 2005. Maar de bouwsels van Van Hees stonden daar toen al tientallen jaren en waren dus in 2005 al deel van dat open landschap.

De gemeente bekijkt de zaak echter puur juridisch. Officieel bestaan de bouwsels niet, omdat daarvoor nooit een vergunning is verleend. Alsnog nu een vergunning verlenen betekent voor de gemeente dat er 'nieuwe' bebouwing aan het open gebied wordt toegevoegd. En dat kan dus niet vanwege het geldende beleid.

Van Hees staat als beginnend ondernemer met lege handen. Toen hij enkele jaren geleden met zijn bedrijf begon, kreeg hij bij de gemeente te horen dat hij de oude bouwsels kon opknappen. Ze konden blijven staan, omdat ze onder zogeheten overgangsrecht vallen. Die toezegging van een ambtenaar blijkt niets waard.

Het is de vraag of de Raad van State iets voor Van Hees kan doen. De gemeente kan door de Raad niet worden gedwongen om de bouwsels te legaliseren. Wel kan de gemeente afzien van maatregelen tegen Van Hees vanwege bijzondere omstandigheden. Verliest hij zijn rechtszaak, dan verliest hij waarschijnlijk ook zijn bedrijf. ,,Geld om de boete te betalen, heb ik niet", zegt hij.

De Raad van State oordeelt over zes weken.