• Veel belangstelling voor de ontwerpen zoals deze van de grote wagen van Culemborg.

    Jan Bouwhuis

Jochem van Gelder ambassadeur Fruitcorso - Sparen voor Corso by Night

TIEL Jochem van Gelder als nieuwe ambassadeur, een Albert Heijn-spaaractie voor het avondcorso en de benoeming van de scheidende voorzitter Rian Verwoert tot erelid van Stichting 4-Stromenland. Dat waren de belangrijkste nieuwsfeiten tijdens de sfeervolle presentatieavond van het Fruitcorso, Oogstfeest van FruitDelta Rivierenland. Een goed gevuld Agnietenhof in Tiel kon genieten van een feestelijke aftrap vol verrassende filmpjes, leuke vlogs (Martijn van Eck) en toespraken van burgemeester Hans Beenakker en de nieuwe voorzitter Laurens Verspuij.

Centrale thema van de avond, die knap in elkaar gezet was door Jochem Schoots en Dennis Maitimo met bijdragen van George en Jobine Brand, was 'ons corsoverhaal'. Met de nadruk op die honderden vrijwilligers bij de corsoclubs, mozaïekleggers en kindercorso.


SPAARACTIE In de weken voorafgaande aan het corso in het derde weekend van september doen alle filialen van Albert Heijn in de regio FruitDelta Rivierenland mee aan een bijzondere spaaractie, waardoor belangstellenden 5 euro korting krijgen voor de tribune, die 's avonds normaliter 12,50 euro kost. Laurens Verspuij in zijn toespraak: ,,Ik ben er trots op dat een A-merk als Albert Heijn zich op deze manier wil verbinden met het A-merk Fruitcorso. Hulde." Verder ging de voorzitter ook nog even in op het onderwerp duurzaamheid. ,,Het corso doet al het nodige op dit vlak, maar dat kan meer uitgedragen worden. Er is dan ook een werkgroep in het leven geroepen, waarbij we uiteraard ook de corsoclubs betrekken."


ERELID Rian Verwoert werd benoemd tot erelid. Acht jaar lang heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het corso en veranderingen niet geschuwd. Zo werd Fruitcorso losgekoppeld van Appelpop, het parcours verplaatst richting centrum en vorig jaar weer entree geheven. Bovendien kreeg het corso een boost door Corso by Night, dat enorm goed ontvangen is.


JOCHEM VAN GELDER De verrassing aan het eind van de avond was de opkomst van Jochem van Gelder, de bekende tv-persoonlijkheid. De inwoner van Maas en Waal gaat niet alleen het corso presenteren, hij gaat ook de clubs langs om filmpjes te maken. Hij voelde zich al verrassend snel als een vis in het water en zei 'er heel veel zin in te hebben': ,,Ik ga bij de clubs proberen het tipje van de sluier op te lichten." Het is de bedoeling dat Jochem van Gelder ook de komende jaren het 'gezicht van het Fruitcorso' zal zijn, zodat hij een soort ambassadeur van het Tiels evenement wordt met een grote regionale uitstraling. ,,En ik zal er alles aan doen om het nog bekender te laten worden in het land."

ONTWERPEN De avond draaide om de ontwerpen. In totaal zullen er zaterdag 21 september 18 wagens rijden: 12 grote wagens en 6 jeugdwagens. De diversiteit bleek groot en het publiek roemde de creativiteit van de ontwerpers. Ook de ontwerpen van de mozaïeken (21 deelnemers) vielen goed in de smaak. Ook hier is de variatie groot.

GROTE WAGENS Buren: Dennis Voorendt en Jochem Schoots, De Tijdrovers: Ze komen er aan!; Buurmalsen-Tricht: Wilrieke van Driel en Marijke van Beurden, Jong Culemborg: Thea van Daalen en Pieter Meeuwissen, Mad Hatters Tea Party; Drumpt: Sjors Kessels en Thom Roodenburg, Schimmen in de nacht!; Echteld: Theresa van Lavieren en Henco van Doorn, Vinyl; Geldermalsen: Henk de Boom en Bert van Erkom-Mos, Zebrapad; Kerk-Avezaath: Leon Gerritse en Tim van Dulmen , Ik heb er eendje; Maas en Waal: Dylan Jacobs, Potala Palace; Maurik: Suzanne van Ommeren, Zwanenmeer; Tiel: Niels Schoots, Panthera; Varik: John van Beem, PERO; Zoelen: Alfred en Henk de Jong, Draconisch.

JEUGDWAGENS Culemborg: Eliane Hulsink, #safarselfie; Drumpt: David van Doesburg, De Drumpels; Geldermalsen: Charon van Valburg en Bert van Erkom-Mos, We zijn op tijd; Passewaaij: Thomas de Witte & Sija van den Heuvel, Racemonsters; Tiel: Rachelle van Nijkerk en Lukas van Zandwijk, Flamin Go; Zoelen: Sjoerd Gunther, Hondsdol.