• Actie Glasvezel

Ingezonden: Gemeenteraad Buren vertraagt glasvezelproject buitengebied

Dat anno nu een goede internetverbinding geen luxe is, maar een nutsvoorziening, is een open deur. Toch is snel internet in de buitengebieden van Rivierenland nog altijd niet gerealiseerd. Voor die bewoners nog steeds geen digitale snelweg maar een zwabberend digitaal karrenspoor. Het glasvezelproject Regio Rivierenland kan daar gelukkig verandering in brengen. Alle aangesloten gemeentes zijn akkoord, op eentje na...

In 2016 is de projectgroep Regio Rivierenland opgericht om een een glasvezelnetwerk te realiseren in het buitengebied van de gemeente Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel. De 10 gemeenten benoemden unaniem de volgende uitgangspunten:

1) Bewoners krijgen eindelijk toegang tot de digitale snelweg.

2) De overheid financiert de aanleg. Daarvoor wordt geen eigen bijdrage of extra belasting in rekening gebracht.

3) Iedereen kan na aansluiting zelf een provider kiezen.

4) Er komt geen maandelijkse toeslag voor een abonnement in het buitengebied.

Begin dit jaar ging de Europese Commissie akkoord met het plan. In een brief op 25 april van dit jaar meldt de verantwoordelijke wethouder van de gemeente Buren de inwoners het goede nieuws. De zaak lijkt rond, maar dan komen andere krachten in actie.

Als een duveltje uit een doosje verschijnt op de commissievergadering van 11 september 2018 een marktpartij: Glasvezel Buitenaf. Zij legt sinds 2015 glasvezelnetwerken aan in Nederlandse plattelandsregio's. Dat klinkt goed. Maar wat ze bieden is volledig in strijd met de uitgangspunten van het project. Want ze vragen € 15,- vastrecht per maand en abonnees kunnen alleen kiezen uit eigen providers van Glasvezel Buitenaf. Toch besluit de gemeenteraad Buren om 'gezien alle nieuw te verwerken informatie' de beslissing over het project uit te stellen en daarmee het regionale proces te vertragen. De negen andere gemeentes zijn immers allen al akkoord met het voorstel van de projectgroep.

Wij, bewoners in het buitengebied, zijn niet langer gerust op een goede afloop. Op dinsdag 13 november is er een nieuwe commissievergadering. We hopen daar veel medestanders uit Buren te ontmoeten. Dan kunnen we gezamenlijk duidelijk maken aan deze gemeenteraad dat het tijd wordt dat alle inwoners van de gemeente Buren over gelijke voorzieningen kunnen beschikken. Dat dat niet een taak is van 'marktpartijen', maar van een overheid die haar burgers gelijk behandeld.

Actie Glasvezel, Kerk-Avezaath