• John van Amerongen

Ingezonden: Buren laat buitengebied barsten

In april 2018 beloofde de verantwoordelijk wethouder van Buren, Mw. Klein - de Jong (VVD), de bewoners per brief: 'er komt snel internet in het buitengebied en de aanleg gaat de bewoners geen cent kosten…'. Zonder met de ogen te knipperen is de gemeenteraad op 18 december 2018 op die belofte teruggekomen en uit het samenwerkingsverband gestapt dat ze in 2015 zelf aanging met 9 andere gemeentes van Regio Rivierenland. In plaats van de beloofde kosteloze aansluiting zijn de bewoners van het buitengebied door de gemeenteraad uitgeleverd aan een marktpartij en daardoor alleen voor de aansluiting al ongeveer € 1.900,- kwijt.

Mevr. Zwart-van Kessel mocht namens de VVD op 20 december in Stad Buren de in de campagne tegen het regiovoorstel veelgebruikte bewering herhalen: "Als de gemeente zelf een netwerk aanlegt, investeren we bijna € 11 miljoen maar sluiten we slechts 10% van alle adressen aan." Investeren? Er was geen sprake van een investering maar van een garantstelling. Daarop zou alleen aanspraak gedaan worden als het project in de hele regio zou floppen. Die kans was minimaal omdat al bij 50% internetabonnementen het regioplan dekkend was.

Volgens de tegenstemmers was het regionale plan niet eerlijk, omdat alleen adressen met een koperdraadaansluiting (10% van alle adressen) glasvezel zouden krijgen en adressen met een coaxaansluiting niet. Die redenering is de wereld op z'n kop zetten. Regio Rivierenland kreeg juist toestemming van de EU om zelf de vervanging van de koperdraad te organiseren omdat marktpartijen er geen brood in zagen.

De koperdraadaansluitingen waren dus vanaf het allereerste begin inzet van alle plannen, niet de coax-aansluitingen. Met een goede reden. Bewoners met koperdraadaansluitingen zuchten al jaren onder internetverbindingen van rond de 9Mbps. De coaxkabelaansluitingen hebben met snelheden rond de 30Mbps op dit moment geen enkel probleem met internetten.

Om de landelijke doelstelling - verwoordt in het Actieplan Digitale Connectiviteit van Den Haag, waarin staat dat voor 2024 iedere burger snel internet van minstens 100 MB dient te hebben - zullen die coaxkabelaansluitingen inderdaad moeten worden ge-upgrade naar hogere snelheden. Maar dat is een verplichting voor de huidige commerciële exploitanten van dat netwerk.

De handelwijze van deze gemeenteraad is een klap in het gezicht van alle bewoners van het buitengebied. Terwijl er een unieke kans lag om een netwerk als overheid zonder winstoogmerk te beheren, trekt de gemeente Buren zijn handen ervan af en heeft het de toekomst en alle verantwoordelijkheid overgedragen aan een marktpartij. Glasvezel buitenaf mag zelfs met toestemming van de Gemeente de kabels op 40 cm diepte leggen ipv de gebruikelijke 60 cm. De bewoners die zich aansluiten kunnen daarmee rekenen op regelmatige kabelbreuken. Als er al gegraven gaat worden. Want zonder deelname van minimaal 50% gaat helemaal niets worden aangelegd. Met een beetje pech blijft het buitengebied nog jaren aan de koperdraad bungelen.

Glasvezelactie Kerk-Avezaath