• Henk Bolt

Imkervereniging West-Betuwe roept op tot Bij Bewust Betuwe

ECK EN WIEL Bijen zijn van groot belang voor de productie van groenten en fruit. Helaas gaat het niet goed met de wilde bijen en honingbijen. Daarom starten de imkerverenigingen West Betuwe en Eck en Wiel e.o. de campagne 'Bij

Bewust Betuwe' met als doel de leefomgeving van bijen te verbeteren. Jacqueline van Rooij van Imkervereniging West Betuwe en Hans van Zuijdam namens Rabobank West Betuwe tekenden maandag 6 februari een samenwerkingsovereenkomst.

De imkervereniging wil gemeenten, grondeigenaren, scholen en bewoners bewust maken van deze problematiek. En laten zien wat iedereen zelf kan doen voor de bijen: zorgen voor voedsel en onderdak bijvoorbeeld door het inzaaien van bloemen en het maken van broedplaatsen. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van Rabobank West Betuwe vanuit het Coöperatief Stimuleringsfonds. Ook Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Natuur en Milieu Educatie ondersteunen dit met inzet van kennis en kunde.

Bij Bewust Betuwe voert diverse acties. Allereerst wordt op 10 maart tijdens NLdoet een fleurig bloemenlint aangelegd in Culemborg zodat er meer voedsel voor bijen komt. Op 31 maart is voor gemeenten en grondeigenaren het symposium. Emeritus hoogleraar Frank Berendse spreekt over nut en noodzaak van biodiversiteit, waarna er diverse voorbeelden van bij-vriendelijk beheer volgen. Het belooft een interessante en inspirerende middag te worden met als feestelijke afsluiting de ondertekening van het Bij Bewust Betuwe convenant door alle gemeenten uit de Betuwe.

Later in het jaar volgen ook acties bij scholen, filmhuizen en zo meer.

Info: www.bijbewustbetuwe.nl.

Foto: Jacqueline van Rooij (Imkervereniging West Betuwe) en Hans van Zuijdam (Rabobank West Betuwe) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.