• Tiel, 17 September 2016
  De winnende fruircorso wagen van Buren.
  Copyrightvrij: Foto Jan Bouwhuis.

  Foto Jan Bouwhuis
 • Tiel, 17 September 2016
  De winnende fruircorso wagen van Buren.
  Copyrightvrij: Foto Jan Bouwhuis.

  Foto Jan Bouwhuis

Honderdduizend bezoekers bij Fruitcorso

TIEL Corsoclub Buren heeft zaterdag de 56e editie van het Fruitcorso in Tiel gewonnen. Hun ontwerp, Betuwse Stamhoofden, maakte niet alleen veel indruk op de jury, ook kreeg de wagen de Univé publieksprijs. Buren keerde terug naar de bron van het corso: de promotie van het fruit en eerde de heren Wildeman en Goudreinet, die vernoemd zijn naar het bekende peren- en appelras.

Voor de ontwerpers Jochem Schoots en Dennis Voorendt betekende het al hun tiende zege: een keer voor Tiel, twee keer Ingen en zeven maal Buren. Daarmee evenaren ze het record van Harry van den Broek, die tien maal voor Buren won. Echteld werd knap tweede met 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet', voor de enorme kleurrijke wagen van Maas en Waal (Reklameleon). De vierde plaats was voor de 'theaterwagen' van Neerijnen. Grote pechvogel was Culemborg, die door technische mankementen uitviel. Hun reusachtige wolf was een kanshebber geweest, getuige de vijfde plaats, die toch nog behaald werd.

Bij de jeugdwagen pakte Drumpt de titel met de hilarische wagen Alle remmen los van de ontwerpers Clarien en Teus van Nimwegen, Thom Roodenburg en Olaf Jansen. De pubieksprijs ging naar Tiel. Voor het eerst kon er gestemd worden via kijk.live/fruitcorso. Daar werd massaal gebruik van gemaakt.

Teun Luijendijkprijs

De Teun Luijendijkprijs ging naar Neerijnen vanwege de figuratie (live muziek en zang en dans). De prijs is vernoemd naar de man, die aan de basis stond van de vernieuwing en vele ontwerpers inspireerde. Teun Luijendijk overleed dit voorjaar, waarna het bestuur van Stichting 4-Stromenland besloot de vernieuwingsprijs De Oogappel naar hem te vernoemen. De prijs werd uitgereikt door zijn partner Cees van der Weiden, die even daarvoor een indrukwekkende toespraak hield. Gevolgd door een minutenlang durend applaus van de wagenbouwers. De prijs is vervaardigd en beschikbaar gesteld door Gerard van Luijn.

De Plamirel mozaïekprijs werd gewonnen door de JP van den Bentstichting voor Swingend Fruit. Hun ontwerp behaalde een tweede plaats bij de jury.

Bezoekers

Het corso is afgelopen weekend bezocht door tienduizenden mensen. De organisatie schat dat er over drie dagen zo'n 100.000 bezoekers zijn geweest. Niet alleen corsozaterdag met ongeveer 40.000 bezoekers, ook de zondag met onder meer Food Truck Festival en diverse optredens werd zeer druk bezocht. Voorzitter Rian Verwoert van Stichting 4-Stromenland is zeer tevreden: ,,Het was een buitengewoon mooi corso. Het waren weer topwagens, onze bewondering is groot voor al die vrijwilligers. En we hadden heel veel geluk met het weer.''

Uitslagen 56e Fruitcorso Tiel

Grote wagens:

1. Buren

2. Echteld

3. Maas & Waal

4. Neerijnen

5. Culemborg

6. Ingen

7. Zoelen

8. Geldermalsen

9. Tiel

10. Drumpt

11. Buurmalsen/Tricht

12. Kerk Avezaath

13. Maurik

Jeugdwagens:

1.Drumpt

2. Culemborg

3. Tiel

4. Geldermalsen

5. Tiel Passewaaij

6. Zoelen

Univé Publieksprijs:

1. Buren 456

2. Maas en Waal 444

3. Echteld 360

4. Geldermalsen 348

5. Culemborg 288

6. Drumpt 234

7. Tiel 228

8. Neerijnen 222

9. Ingen 216

10. Kerk Avezaath 204

11. Zoelen 132

12. Maurik en Buurmalsen 84

Jeugdwagens:

1. Tiel 558

2. Drumpt 384

3. Geldermalsen 372

4. Passewaaij 354

5. Zoelen en Culemborg 324

Label:

Fruitcorso