• Robin van Lonkhuijsen

Herdenking oorlogsslachtoffers in Tiel

TIEL Op 4 mei herdenken worden in de gemeente Tiel op verschillende plekken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook worden de burgers en militairen herdacht die na de oorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omgekomen of vermoord zijn.

Dodenherdenking Tiel

De herdenking begint om 18.45 uur met samenzijn in de Sint Maartenskerk. Het Tiels Madrigaal koor, het Tiels Mannenkoor, leerlingen van de Prins Clausschool en RSG Lingecollege en de heer Emile Smit van de Oudheidkamer Tiel verlenen hieraan hun medewerking. Na het samenzijn in de kerk start de stille tocht. Deze gaat langs het nieuwe oorlogsmonument op de plek van de voormalige gevangenis ter hoogte van het entreegebouw van de parkeergarage, de fusilladeplaats bij de coupure en het Joods monument. De stille tocht eindigt bij het oorlogsmonument bij de Sint Maartenskerk, waar twee minuten stilte in acht worden genomen. Hierna houdt burgermeester Hans Beenakker een korte toespraak. De organisatie van de herdenking is in handen van het 4 mei comité in samenwerking met de gemeente.

Dodenherdenking Wadenoijen

De dodenherdenking in Wadenoijen start om 19.10 uur op de parkeerplaats achter Chinees restaurant De Lelie. Vandaar lopen de aanwezigen, onder het luiden van klokken, naar de Protestantse kerk aan de Lingedijk. Om 19.30 uur is er een korte herdenkingsbijeenkomst in de kerk. In een afwisseling van teksten, gedichten, muziek en gebeden is er voor ieder ruimte om op zijn of haar manier te herdenken. Om 19.55 uur is de stille tocht naar de oorlogsgraven op de begraafplaats, waar twee minuten stilte in acht worden genomen. Hierna spreekt wijkwethouder Henk Driessen de aanwezigen toe. De organisatie van de herdenking is in handen van de plaatselijke Oranjevereniging.