• Harry Sacksioni is sinds januari onderweg met de Smoky Strings tour; 30 maart doet hij Tiel aan.

    Design & Zo

Harry Sacksioni terug in Tiel

LIENDEN De in Lienden woonachtige gitaarvirtuoos Harry Sacksioni staat zaterdag 30 maart wederom op de planken van de Tielse Agnietenhof. Met een verrassende selectie uit zijn inmiddels duizelingwekkend dikke catalogus, gebruikt hij die voorstelling liefst vijf gitaren met een eigen karakter en identiteit om zijn composities aan het publiek voor te stellen.

door Michel Broekhuizen

Smoky Strings; zo heet het soloprogramma van de Amsterdammer (68), die al sinds zijn negentiende in de Betuwe woont. En over die titel is goed nagedacht; met zijn vijfvingerige gitaarspel en smeulende snaren laat hij zijn instrumenten nog net niet ontbranden. Zijn composities schuren tegen fingerstyle boogie en blues, met een hoog funky gehalte, waarbij het lijkt of er een complete band tevoorschijn wordt getoverd. Speelt hij niet, dan vertelt hij wel. Humoristisch en ontwapend - precies zoals de fans Sacksioni kennen.

ZESTIG GITAREN ,,De selectie nummers is een verrassing voor mezelf én voor het publiek'', aldus de gitarist, die onlangs door de lezers van het blad De Gitarist voor de negende keer is verkozen tot beste akoestische gitarist van de Benelux. ,,Ik speel in de nummers alle partijen tegelijk. De liedjes variëren van swingend tot ernstig. De akoestische versie van With or Without You van U2, mijn nummers The Fast Finger Boogie op steelstring en het akoestische Screaming Pines, maar ook nummers van persoonlijke helden, zoals Stevie Wonder en Queen.'' Een favoriet heeft Sacksioni niet. Ieder stuk heeft volgens hem eigen gereedschap, een eigen gitaar nodig. Met ongeveer zestig gitaren in zijn verzameling heeft de meester voldoende opties achter de hand.

Inspiratie voor zijn composities ontstaat soms maanden van tevoren, maar ook spontaan. Als hij in zijn tuinkamer geniet van het uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug, maar net zo goed als hij onder de mensen is. Wel verliet hij bewust de hoofdstad, op zoek naar een rustigere plek waar hij niet constant onder de mensen is. Hij houdt op zijn tijd van drukte en zijn Amsterdam, maar wel op afstand. ,,Ik leef intens en op mijn gevoel. Bewustzijn is voor mij belangrijk. Je moet positief en negatief in perspectief kunnen zien en weten wat wel en niet belangrijk is.''

Zijn visie vertaalt hij naar een veelbelovend stuk waaraan hij al twee jaar werkt: Timeline. Het doet in de verte denken aan Sacksioni's 21 minuten durende stuk Vensters – alleen dan veel langer. Liefhebbers van rockopera's à la Tommy van The Who en The Wall van Roger Waters kunnen hun hart ophalen aan deze bombastische, instrumentale popopera, waarin Sacksioni zijn visie geeft op wat we volgens hem met de aarde doen. ,,Het wordt groots, met een orkest, beeld, zang en verschillende instrumentale stadia, die beginnen met de oerknal. We zien evolutie, maar ook momenten uit de geschiedenis die voor mij om de een of andere reden belangrijk zijn. Van de Berlijnse Muur tot aan de maanlanding, en van John F. Kennedy tot Barack Obama en zelfs Donald 'the ego has landed' Trump. Vlak voor het sterfmoment, vraagt de stem aan het publiek: wat heb jij bijgedragen? Zo wil ik het publiek verrassen, maar ook aan het denken zetten.''

In september 2020 moet Timeline uitkomen. Eerst mogen de fans nog genieten van Smoky Strings op zaterdag 30 maart in Schouwburg Agnietenhof. Kaarten à 21 euro zijn te bestellen via www.agnietenhof.nl.