• BDUmedia archief

Haalbaarheidsonderzoek westelijke uitvalsweg

TIEL Er is steun in de Tielse raad voor een haalbaarheidsonderzoek naar de westelijke ontsluitingsweg. Het is een duur onderzoek. Er wordt in juni besloten of de raad er geld voor over heeft.

door Wim Timmermans

Door de economische crisis en de recessie op de huizenmarkt is de ontwikkeling van het hoofdwegennet achter gebleven. Maar er is nog steeds behoefte aan een westelijke uitvalsweg van Passewaaij. En ook blijft het nodig de rondweg compleet te maken.

Het college wil een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Daar is veel geld voor nodig. Het college stelt nu voor om de benodigde middelen voor het onderzoek op te voeren bij het opstellen van de begroting van 2020. Tijdens het debat in de commissie Ruimte was er op inhoud steun. Maar er waren ook kanttekeningen.

Simone de Boer (PvdB) wilde doorpakken. Zij wilde niet onderzocht hebben „of een en ander haalbaar is, maar hoe het haalbaar is." Het leidde tot discussie. Kamiel Gulikers (PvdA) vatte het resultaat samen: „Technisch kan alles. Maar het gaat er ook om of de oplossingen reëel zijn en financieel haalbaar."

Het haalbaarheidsonderzoek moet inzicht gaan geven waar de westelijke ontsluiting kan worden aangetakt op de A15. Is dat bij Wadenoijen of bij Est? Voor of na de spoorlijn? Commissieleden drongen aan op overleg met de provincie en Rijkswaterstaat. De weg kan de A15 ontlasten. Er zijn dus gedeelde belangen. Het college moet op pad om cofinanciering te krijgen voor de haalbaarheidsstudie en klater voor de aanleg van de weg. Er komen sowieso fietspaden langs de ontsluitingsweg. Maar de aanleg van het snelfietspad is volgens wethouder Marcel Melissen (VVD) een „ding apart. Dat kan misschien al eerder. Het gaat om een snelle fietsverbinding van Tiel, via Geldermalsen en Zaltbommel naar Den Bosch."

Arjen Sijpkes (CDA), bijgevallen door Erik Rhebergen (VVD) maakte zich grote zorgen over de rondweg: „Het loopt daar nu al vast." Hij drong er op aan eerst een goede ontsluiting voor Passewaaij te maken voordat er daar verder gebouwd wordt. Volgens Melissen zou dat betekenen dat woningbouw met jaren wordt uitgesteld en dat kan niet.

Het stuk wordt op woensdag 17 april verder behandeld in de raad.