• Gerlof Kooij

Gerlof Kooij uit Tiel op VVD-lijst voor waterschapverkiezingen

TIEL ,,Via Den Haag en Ede, nu inwoner in Tiel. Ooit beroepsmilitair en nu een eigen onderneming. Doen en Ondernemen passen mij en om die reden ben ik bij de VVD", vertelt Gerlof Kooij. ,,Als beroepsmilitair genoot ik van het buiten-zijn; duurzaamheid was onbekend. Ik ben altijd buiten blijven sporten - hardlopen en bergwandelen - en net als velen vind ik nu dat we allemaal een tand(je) duurzamer moeten gaan leven. Daar worden we allemaal beter van. Met een verstandig plan en tempo. Ik ben, zoals dat heet, een liberaal-groen mens. Een link naar het waterschap, waar duurzaamheid een van de uitdagingen is, heb ik daarom snel gelegd. Daarom heb ik mij kandidaat gesteld, vanuit Tiel."

Gerlof woont aan de Waal. ,,Ik woon hier prachtig en geniet elke dag van de rivier. Maar ik weet ook hoe snel het water kan stijgen of dalen; ongelooflijk snel. Met mijn interesse in historie vind je in de archieven de foto's van de overstromingen in 1948 en 1995 rondom Tiel. Als je dan zo dicht aan de waal woont als ik, krijgt veiligheid een extra lading. Daarom VVD, veiligheid voorop."

ENORME INVESTERINGEN ,,Wat we afgelopen jaar hebben meegemaakt, eerst extreem hoog water in het voorjaar en vervolgens een lange droge zomer, is een voorbode van waar de waterschappen zich op moeten voorbereiden. Enorme investeringen zijn nodig. We moeten in Rivierenland ruim 1000 km dijk en kades verstevigen. Dat is nodig om uw gezin, uw huis en uw bedrijf veilig te houden. Ook zijn er hier veel agrarisch ondernemers, waarvoor het juiste waterpeil van essentieel belang is. En dat moet duurzaam gebeuren. Daarin is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd door ons waterschap. Top! Maar anno 2019 heeft het waterschap Rivierenland een enorme schuld van 440 miljoen euro, dat is omgerekend ruim 1100 euro per huishouden."

De VVD was de afgelopen jaren een roepende in de woestijn voor wat betreft de schuldenontwikkeling. ,,Ik vind een solide financieel beleid urgent, met duidelijke keuzes en prioriteiten. Het is gewoon onverantwoord om steeds nieuwe leningen af te sluiten, terwijl we nog niet precies weten wat we nog moeten uitvoeren. En als er niet genoeg geld is, dan willen wij niet dat automatisch de waterschapsbelasting verhogen of dat het waterschap toch weer gaat lenen. Want u, de belastingbetaler in rivierenland en onze kinderen, betalen daarvoor de rekening."

VEILIGHEID ,,Er zijn mensen en partijen die duurzaamheid en recreatie belangrijker vinden dan veiligheid, daar kies ik niet voor. Ter vergelijking met thuis; de meeste mensen gaan niet omwille van duurzaamheid een warmtepomp en een elektrische auto kopen als je nog geen overzicht hebt over zaken die je nog moet aanpakken om veilig te wonen. Daarom vind ik net als de VVD dat veiligheid prioriteit 1 is. Door meer samenwerking met alle mogelijke partijen in de maatschappij houden we de kosten beter in de hand en kunnen we duurzaamheid maximaal opnemen in alles wat we (nog) wel kunnen en moeten doen. Daar maak ik mij sterk voor."