• Bamboehoutjes knopen als insectenhotel. Meester Kees zet iedereen aan het werk.

    Neeltje van Triest

Fruitvertellingen van Meester Kees

OMMEREN Meester Kees de Jongh is al even met pensioen, maar heeft het zo nu en dan nog razend druk. Hij ontvangt in het appelcafé van landwinkel Gruun in Ommeren de meest uiteenlopende groepen. Met hen verdiept hij zich in het Betuwse fruit en de fruitteeltsector. Soms kookt hij samen met de groepsleden potjes appelmoes, anderen neemt hij bijna letterlijk aan de hand door de boomgaard.

Kees de Jongh is een volle neef van eigenaar Kees van Blijderveen sr. Kees de Jongh: ,,Mijn opa is de originele H.C. van Blijderveen. Er zijn acht neven die Kees heten. Als je op een verjaardag Kees roept, is het altijd gezellig.''

Na zijn pensionering werd hij door neef Kees gevraagd om groepen te ontvangen en deze meer te vertellen over fruit en fruitteelt. Inmiddels heeft hij het certificaat van de Stichting Boerderijeducatie ook op zak en mag zich professsional noemen.

Via deze organisatie ontvangt Gruun regelmatig schoolklassen. Diverse regiogemeenten subsidiëren deze bezoeken. Meester Kees. ,,De samenstelling van de groepen zijn leidend. Met jonge jeugd ga ik appeltjes schillen en insectenstokjes samenbinden. Met een Havo-klas pak ik het heel anders aan. Ik begin altijd wel met het ontstaan van de Betuwe, de vorming van de rivierklei, de Batavieren en het verschil in hoogte tussen Arnhem in Tiel. Dat bedraagt maar liefst vijf meter en dat wordt trapsgewijs gereguleerd door zo'n 2000 pompen en sluizen.''

Daarnaast ontvangt hij ook andere groepen. Juffen die hier hun juffendag houden, senioren die nieuwsgierig zijn naar het fruitbedrijf en zelfs vakgenoten die een bedrijfsbezoek brengen. Kees: ,,De senioren laat ik proeven dat aan een moderne appel als de Elstar die de heerlijkste appelmoes zonder toegevoegde suiker geeft. Vroeger was het de goudreinet, maar die is zuur. De Elstar niet.''

Daarna gaat hij dieper in op duurzaamheid, het enten van appelbomen, kruisbestuiving in de boomgaard, de aanleg van plantenstroken vol wilde bloemen voor de bijen en de bed & breakfast voor insecten. Ofwel bamboehoutjes op een bosje die in de bomen worden gelegd. Menig leerling heeft ze onder leiding van Meester Kees bij elkaar geknoopt.

Komend jaar neemt hij zijn groepen nog vaker de boomgaard in. Er is een speciaal pluktreintje -de appelexpresse- in de maak waarmee hij de gezelschappen kan trakteren op een tochtje door de boomgaard.

Meester Kees: ,,Ik blijf een oude schoolmeester en vind het leuk om een verhaal te vertellen waar men wat van leert. En wat ik nog niet weet, weet neef Kees wel. Hij praat mij graag bij.''

Hij wijst nog even op de oude sorteermachine, vertelt over de techniek om de ladder veilig in de boom te zetten en die ook veilig te beklimmen, het duurzame aspect van de fruitteelt, de werking van de bewaarcel en het succes van de Betuwe Oogstdag. Meester Kees maakt ieder er bewust dat de appels en peren op de fruitschaal een hele geschiedenis in zich dragen. Hij raakt er niet over uitgepraat.