• Geldermalsen, 16 april 2015
    Fransen verwonderen zich over Fruitcorso
    Een Franse delegatie uit de Elzas bezocht donderdagavond de bouwplaatsen van corsoclub Geldermalsen en Kerk-Avezaath. Pierre Lammert, directeur van een groot bedrijf in fruit en groente, en Robert en Fabien Digel keken zich de ogen uit. Zelf organiseren ze in de Elzas om de twee jaar een manifestatie, te vergelijken met  de Tielse fruitmozaïeken. Het bezoek is vooral gericht op het leren van de techniek. Robert Digel, eigenaar van een fruitbedrijf, was in 2009 al eens in Tiel om het corso te bekijken: ,,Dat vond ik zo geweldig. Ik heb er er zelfs een film van gemaakt. Wat een fantastische prestatie, ik heb zo genoten.'' Zijn vader Fabien is de architect van het Franse festival van groente en fruit. Hij ontwerpt in feite alle elementen. In de bouwhal van Geldermalsen is hij zichtbaar onder de indruk van de techniek. Lassers zijn druk bezig en een groep dames start al met papier-maché. ,,Wij gebruiken kippengaas, dat is veel lichter. Maar bij

    Foto Jan Bouwhuis

Fransen verwonderen zich over Fruitcorso

TIEL Een Franse delegatie uit de Elzas bezocht donderdagavond de bouwplaatsen van corsoclub Geldermalsen en Kerk-Avezaath. Pierre Lammert, directeur van een groot

bedrijf in fruit en groente, en Robert en Fabien Digel keken zich de ogen uit.

Zelf organiseren ze in de Elzas om de twee jaar een manifestatie, te vergelijken met de Tielse fruitmozaïeken. Het bezoek is vooral gericht op het leren van de techniek. Robert Digel, eigenaar van een fruitbedrijf, was in 2009 al eens in Tiel om het corso te bekijken: ,,Dat vond ik zo geweldig. Ik heb er er zelfs een film van gemaakt. Wat een fantastische prestatie, ik heb zo genoten.''

Zijn vader Fabien is de architect van het Franse festival van groente en fruit. Hij ontwerpt in feite alle elementen. In de bouwhal van Geldermalsen is hij zichtbaar onder de indruk van de techniek. Lassers zijn druk bezig en een groep dames start al met papier-maché. ,,Wij gebruiken kippengaas, dat is veel lichter. Maar bij ons hoeft het niet te rijden. En wij gebruiken soms elastiekjes om het fruit bij elkaar te houden.''

Ontwerper Bert van Erkom legt uit dat staal en ijzer nodig zijn om de honderden kilo's aan fruit en groente te kunnen dragen. De monden van de Fransen gaan helemaal open als ze de afdeling met honderden potjes en emmers zaden zien staan. Zoon Robert: ,,Jullie zijn daar een heel jaar mee bezig? Jullie moeten helemaal gestoord zijn. Maar wel erg knap.'' Het drietal zegt na afloop 'diep onder de indruk te zijn geraakt' en in september het corso zeker te gaan zien.

Foto: De Franse delegatie krijgt uitleg in de bouwplaats van Geldermalsen.

Label:

Fruitcorso