• Kantoorlocatie De Blomboogerd in Tiel

    WSRL

Finalisten IJSO op bezoek bij Waterschap Rivierenland

TIEL Zestig jongeren uit negen landen bezochten 7 december Waterschap Rivierenland. Ze waren uitgenodigd door Waterschap Rivierenland en Waterschap Vallei en Veluwe voor een verdiepingsprogramma over water en duurzaamheid. De jongeren waren deze week in Nederland voor de finale van de International Junior Science Olympiad die dit jaar voor het eerst in Nederland is gehouden.

Water speelt een belangrijke rol in Nederland. Een groot deel van het land ligt onder zeespiegel of is kwetsbaar voor overstromingen van rivieren. De jongeren leren tijdens de excursie dat waterschappen dijken versterken en onderhouden, zorgen voor voldoende water en het afvalwater van huishoudens en bedrijven zuiveren op een duurzame manier.

De scholieren bezochten eerst in Ede de rioolwaterzuivering van Waterschap Vallei en Veluwe. Na een rondleiding over de zuivering vertrokken ze naar het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Hier bezchten ze het Geofort, waar ze aan de slag gingen met een hoogwater-game. Ook hoorden ze meer over het waterbeheer in het rivierengebied. Tot slot werden ze op het hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel welkom geheten door heemraad Gerard Nieuwenhuis en Jeugdbestuurder Rogier Visser.

Meer dan 300 jongeren uit 50 landen van 15 jaar of jonger bezochten Nederland voor de wedstrijd van de International Junior Science Olympiad. De jongeren werden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen aan inzicht en vaardigheden voor scheikunde, biologie en natuurkunde. Dit jaar is het thema water en duurzaamheid. Goede ideeën en vragen van de jongeren zijn uiteraard altijd bijzonder welkom bij het waterschap. Wie weet leiden ze weer tot nieuwe innovaties