• Appelpop overzicht terrein tenten.

    Raphael Drent
  • Jan Willem Keij
  • Esther Coumans
  • Esther Coumans

'Besmet met het Appelpopvirus'

TIEL Tiel blikt terug op een geslaagd Appelpop, want het is goed nazomeren aan de Waal dit weekend. En over de line-up raken bezoekers ook niet uitgepraat.

door Charella Hulsbosch

Al jaren trekt Appelpop in Tiel niet alleen Tielenaren, maar ook festivalgangers van buiten de stad. ,,Het lijkt net de Efteling vanaf hier", merkt een stel van buiten de stad op. En inderdaad, de pieken van de mainstagetent steken weer fier boven het straatbeeld uit.

Al om twaalf uur lopen de eerste Within Temptation-fans over het festivalterrein. Zij moeten nog even wachten, anderen vangen al eerder een glimp op van hun idolen. Je loopt van links naar rechts met op het ene podium nog grotere namen dan op het andere. Davina Michelle, Suzan en Freek, Douwe Bob en Ilse DeLange. Bezoekers zijn unaniem: ,,Er is zoveel te doen dit jaar."

Dat hoeven we Petra achter de bar niet te vertellen. Het is haar tweede jaar als vrijwilliger op Appelpop. ,,Je krijgt weinig echt mee van de artiesten, maar als ze klaar zijn met zingen komt het publiek hier massaal bier halen", vertelt ze lachend. Ze zou het voor geen goud willen missen. ,,Ik wilde het ook wel eens meemaken van achter de bar, je moet alles toch een keer geprobeerd hebben. Nu ben ik ook besmet geraakt met het Appelpopvirus." Haar collega's zingen achter haar vrolijk mee met de cover die Suzan en Freek net inzetten, Van Dik Houts 'Stil in mij' doet het altijd goed.

Er zijn ook genoeg jonge Tielenaren te vinden die dit jaar hun eerste Appelpop-ervaring hebben gehad. Te herkennen aan de felgekleurde koptelefoons om de oren te beschermen. Er is genoeg leuks geprogrammeerd om op de schouders van je ouders van te genieten. Mainstage-openingsact Davina Michelle bijvoorbeeld, die met haar hit 'Duurt te lang' weinig mensen in de tent niet mee kreeg. Zo ook de kleine Zinzi, een meisje dat speciaal voor de zangeres een tekening heeft gemaakt. ,,Wat een mooie tekening! Zullen we nog een stukje met zijn allen zingen. Het refrein, ken je dat uit je hoofd?", vraagt Davina aan het meisje. Daarna speelt de band het refrein nog een keer en zingt iedereen uit volle borst mee. Zinzi natuurlijk het allerhardst, wat ook wordt beloond met een oorverdovend applaus.

Vlak voor Douwe Bob het podium opgedragen wordt, hij is aangereden door een scooter, spreken we Henk uit Hoogvliet. De festivalgangers komen ook overal vandaan. ,,Dat is bij ons zo gegroeid. Elk jaar als het Appelpop is, zorg ik dat we op de camping staan. Van tevoren kijken we wat er komt en dan gaan we hier op de fiets heen", vertelt hij trots. Hij komt voor Davina Michelle maar ook Douwe Bob stelt niet teleur. Al is het maar vanwege Douwe's liefde voor Tiel. ,,Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Appelpop, ik hou van jou", dicht de zanger voor hij begint met spelen. De zanger heeft zijn been in het gips door het ongeluk en zingt vooral zittend, maar rockt toch een stukje hinkelend over het podium.

De tent is vaak te klein deze editie van Appelpop. Tijdens Nielson bijvoorbeeld staan er tot ver buiten de tent mensen te dansen en te zingen. Sommige bezoekers komen juist voor de minder gevestigde namen. Aan de tafels van houten pallets buiten de tent genieten bezoekers van een biertje of frietje, met de klanken van de Rabostage op de achtergrond. ,,Vooral de eerste band hier was leuk, dat was Deposit", vertelt Gerard. ,,De winnaar van de 'Parel van de Betuwe'." Eugene knikt en vult aan: ,,Dat is nog beter dan die bekende namen die er geprogrammeerd staan." Gerard en Eugene komen al jaren en doen het lekker rustig aan, straks gaan ze weer het feestgedruis in.

Het geduld van de fans van Within Temptation is zaterdag nog wel even op de proef gesteld. Na zeven jaar afwezigheid zouden ze eindelijk weer voet op Tiels podium zetten, maar dat liep even anders dan gepland. ,,De band is er wel klaar voor, maar we zijn een technisch probleempje aan het oplossen", kreeg het inmiddels ongeduldige publiek te horen. Een kwartier later dan gepland kan de reünie toch doorgaan en is het weer als vanouds met zangeres Sharon den Adel en band.

De zomerse achtentwintigste editie van Appelpop wordt op de mainstage afgesloten met Kraantje Pappie. En wie op de dag zelf nog denkt dat het geen goede afsluiter is, komt al gauw op die mening terug. De Groningse rapper krijgt iedereen in de tent mee en speelt het dak eraf. De bezoekers keren tevreden naar huis en om met de woorden van Kraantje te spreken: ,,Dit is het leukste festival van Nederland!"