• Het uitzicht vanaf het rolstoelpodium op de grote tent.

  Carmen Vukman
 • Carmen vijf jaar geleden op Appelpop.

  Carmen Vukman
 • Het uitzicht vanaf het rolstoelpodium op de Appelpoppodia.

  Carmen Vukman
 • Erica Westra
 • Erica Westra
 • Het uitzicht vanaf het rolstoelpodium.

  Carmen Vukman
 • Carmen vijf jaar geleden op Appelpop.

  Carmen Vukman

Appelpop niet voor iedereen een feest : 'Ik voelde me een buitenstaander'

TIEL Appelpop heeft afgelopen weekend alle ingrediënten voor een prachtig festival: zon, muziek en lekker eten. Maar voor een aantal bezoekers is een zorgeloze tijd niet vanzelfsprekend. Carmen Vukman zit in een rolstoel en had een minder goede tijd: ,,Ik ben me dit jaar echt rot geschrokken."

door Charella Hulsbosch

De Tielse Carmen Vukman is een vast bezoeker van Appelpop. ,,Ik woon om de hoek. Ik ga er elk jaar even heen, dat doe ik al jaren", vertelt ze. Carmen zit in een rolstoel, maar dat is nooit een probleem. Ze werkt fulltime, studeert en heeft een eigen bedrijf, kortom: ze staat midden in de maatschappij. Dit weekend voelt dat even niet zo. ,,Ik heb me nog nooit zo'n buitenstaander gevoeld", bekent ze.

Zondag beschrijft ze in een post op Facebook dat ze zich een 'derderangsburger' voelt, in een relaas over de locatie van het rolstoelpodium op het Appelpopterrein. Carmen heeft er goed over nagedacht of ze die post met haar verhaal überhaupt wil delen, simpelweg omdat ze niet weggezet wil worden als een zeurende gehandicapte. Carmen: ,,Ik heb besloten mijn verhaal toch te vertellen, want de plek voor rolstoelen was echt heel ver buiten de tent en het was bijna onverantwoord om daar zelfstandig heen te gaan."

ROLSTOELPODIUM Even terug naar afgelopen zaterdag: Carmen verheugt zich enorm op Appelpop. Within Temptation, haar lievelingsband, staat na zeven jaar afwezigheid eindelijk weer op het podium. Maar eenmaal op het Appelpopterrein aangekomen, gaat het al gauw mis. Het kost Carmen meer dan een half uur om door de mensenmassa te manoeuvreren en naar het rolstoelpodium te komen. ,,Ik moest door alle feestende bezoekers heen om daar te komen. Het rolstoelpodium lag buiten de tenten en midden tussen twee podia in." Het zorgt voor gevaarlijke situaties: ,,Ik werd totaal over het hoofd gezien. Er is zelfs iemand op mij gevallen, dat is heel eng. Je rijdt ook continu mensen aan omdat het zo druk is. Ik was compleet gedesoriënteerd in de mensenmassa en we konden geen vrijwilliger vinden in de buurt om te helpen."

Eenmaal bij het rolstoelpodium aangekomen, kijkt ze tegen de buitenkant van de tent aan en in de verte ziet ze de band 'als mini stipjes' bewegen. ,,Ik heb niets gezien van de act, hoogstens één keer een vuurspuwer. Zo krijg je de sfeer in de tent ook niet mee. Als de band zegt doe die handen omhoog, kan ik dat wel doen. Maar dan ben ik de enige. Het zijn juist de fans die vooraan staan en wij stonden niet eens in de tent", vertelt ze. Om haar heen hoort ze mensen klagen over de weg naar het rolstoelpodium, maar ook over het uitzicht. Er zijn zelfs bezoekers die het voor gezien houden om die redenen.

BELANGRIJK Als Carmen haar verhaal op Facebook zet, maakt dat een storm aan reacties los. ,,Dat had ik helemaal niet verwacht. Dit speelt nog meer dan ik dacht", vertelt ze een paar dagen later. ,,Ik krijg veel bijval en ook verwijten, maar daar ging het me niet om. Het voelde gevaarlijk om hier nu niets over te zeggen. Vorig jaar stonden we achterin de tent, dit jaar erbuiten. Straks staan we bij mij in de achtertuin. Dat wilde ik voor zijn."

De Tielse overweegt zelfs nog even om voortaan sponsor te worden voor toegang tot het VIP-vak, op de plek waar vroeger het rolstoelpodium was. Maar dat gaat haar te ver. Wel is ze van plan als vrijwilliger mee te denken over het festival. ,,Ik ga het liefst met ze om de tafel om te kijken hoe we dichter tot elkaar kunnen komen", vertelt ze. Carmen blijft ondertussen wel realistisch: ,,Ik ben ook een mens, natuurlijk wil ik graag op de plek van de vips staan (in de tent, red.) maar ik vind niet dat gehandicapten daar meer recht op hebben dan anderen. We hebben wel recht op een plek in de tent waar je vanaf het rolstoelpodium zicht hebt op de act."

Een gesprek met de organisatie van Appelpop staat vooralsnog niet gepland. André Keij, woordvoerder van het festival, laat weten dat ze op dit moment inhoudelijk niet willen reageren: ,,We gaan alle klachten verzamelen en meenemen in de evaluatie van het festival."