Els en Stephan van Wijck stoppen met hun winkel

MAURIK Els en Stephan van Wijck in Maurik stoppen met hun winkel in speelgoed en huishoudelijke artikelen. Hiermee komt een eind aan de traditie van bijna tachtig jaar middenstand aan de Raadhuisstraat 42. Els is 77 en Stephan bijna 78 jaar oud en ze vinden het welletjes. Ze willen het er nog even van gaan nemen.

Els loopt door het smalle gangetje naar de achterliggende keuken. Dit is het hart van de onderneming, hier wordt een kopje koffie tussendoor gedronken, zaken gedaan en het eten gekookt. Gewoon zoals het ging en tot op heden toe nog gaat.

Els: ,,Zaterdag 29 april gaat de deur echt om 16 uur op slot en gaan we de verjaardag van kleindochter Els vieren. Na 35 jaar is het over en uit.'' Ze is net als echtgenoot Stephan nuchter, monter en verheugt zich op een nieuwe tijd. Lekker fietsen, wandelen, zwemmen én drie weken Amerika met het gezin van zoon Hans. Hij stond, net als dochter Annalies, altijd klaar om een handje toe te steken.

De schoonouders van Els zijn in 1938 met een winkel gestart die bij het elektrisch- en loodgietersbedrijf hoorde. In 1968 trouwde ze met Stephan. In 1969 werd haar schoonmoeder ziek en begon Els haar te helpen. Hans was toen drie maanden. Maar pas in 1981, toen Hans op de middelbare school zat en Annalies in klas vier, heeft ze definitief de zaak overgenomen. Ze had de vakdiploma's, speelgoed, huishoudelijk en huishoudelijk elektrisch  op zak en bezat haar middenstandsdiploma.

Els: ,,We hebben toen behoorlijk verbouwd en openden in 1982 onze eigen winkel. We leverden van alles. Papierwaren, lampen, servies, Lego, kinderboeken, alles van Bruynzeel en ga zo maar door. Alleen een pinapparaat is er nooit gekomen.''

Veelzijdigheid was het handelsmerk van de zaak. Het stond altijd tjokvol, maar Els had altijd meer op voorraad dan verwacht. En als het er niet was, bestelde ze het wel. Het woord service werd meer dan serieus genomen.  En het was een kindvriendelijke winkel waar iedereen graag even binnenliep.

Els: ,,We zijn altijd zelfstandig gebleven en hebben ons nooit ergens aan verbonden. Annalies helpt me de laatste jaren met de inkoop en dat kan ze net zo goed als ik.  Net als het inrichten van de etalage, dat is ook haar klus.''

Stephan hoort het allemaal aan en ziet ook een nieuwe toekomst voor zich. Hij heeft het elektrisch- en loodgietersbedrijf door de jaren heen voortgezet en samen vinden ze het mooi. De artikelen die nu in de winkel staan, gaan voor de helft van de prijs de deur uit. De laatste week zijn ze zelfs nog extra geopend. Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur (Koningsdag gesloten) en zaterdag 29 april tot 16.00 uur. Na 29 april gaan ze het er samen nog even van nemen.