• Op 13 oktober produceert de KTVM een wervelende theatershow.

    KTVM
  • KTVM

Een kijkje achter de schermen bij KTVM in Concert

TIEL Waar steeds meer verenigingen tegenwoordig moeite hebben om het hoofd boven water te houden, laat de Koninklijke Tielse Vrijwillige Muziek Vereniging zien dat het ook anders kan. Op 13 oktober produceert deze vereniging een wervelende theatershow. Buiten het feit dat de leden de 'muzikale lat' voor zichzelf steeds hoger leggen, wordt alles uit de kast getrokken. Van professioneel licht en geluid tot luchtacrobatiek, niets is te gek voor deze vereniging.

Maar hoe doet zo'n 'vrijwillige' vereniging dit nu allemaal? Het begon allemaal al tijdens een bestuursvergadering in 2016. Het vieren van het 115-jarig jubileum werd aangedragen als agendapunt voor de volgende vergadering. Een eerste brainstormsessie resulteerde in een aantal potentiele kandidaten om mee samen te werken. Na enig beraad viel de keuze op Frans Duijts en Lisa Ké. Een Tielse bekende (Frans Duijts) en een oude bekende (Lisa Ké), want Lisa heeft ook tijdens het voorgaande jubileumconcert, met het harmonieorkest van de muziekvereniging samengewerkt.


MUZIEKCOMMISSIE Op het moment dat besloten is met wie de vereniging samenwerkt, worden er heel wat processen in gang gezet en commissies gevormd binnen de vereniging: de muziekcommissie, de sponsorcommissie en de pr commissie. De muziekcommissie gaat als eerste aan het werk, en de leden van deze commissie hebben zeker geen makkelijke taak. Er zijn namelijk veel factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Voorbeelden zijn: wat kunnen en willen de zangers voor nummers zingen, op welke nummers kan de dansgroep mee dansen en wat voor muziek past er bij een luchtacrobatiek act? Bij al deze overwegingen blijft altijd de vraag: hoe zorgen ze dat het harmonieorkest ook alle aandacht krijgt die het verdiend tijdens het concert? Het beantwoorden van deze vragen is een langdurig proces, want de dirigent vertelde vorige week dat op dit moment zelfs de definitieve programmering nog niet vaststaat.

ARTISTIEKE LEIDING Ruud Welle is sinds 2013 dirigent van het harmonieorkest van de KTVM. Wanneer het om de theatershow gaat is hij niet alleen de dirigent maar ook de artistiek leider van de avond. Hij werkt samen met de muziekcommissie aan de programmering, het lichtplan en de inzet van geluidstechniek om de muziek en dans het beste tot zijn recht te laten komen. Ruud benadrukte ook hoeveel ondersteuning hij krijgt van de leden van de vereniging.

Zo heeft Marco van Uden, de muziek archivaris van de vereniging, zelfs een aantal stukken gearrangeerd voor het orkest.

SPONSORING & PR Natuurlijk kan een allesomvattende theatershow zoals de KTVM neer gaat zetten niet plaatsvinden zonder sponsoring en pr. Menig ondernemer in Tiel zal Dennis van Dodeweerd en Denny Vos al wel kennen, gezien hun inzet en volhardendheid om het sponsorbudget rond te krijgen. Nieuwsgierig naar de KTVM, de (pr-)voorbereidingen en het concert? De vereniging deelt alle updates via facebook.com/ktvm.nl.