• Foto Rias Immink

  Rias Immink
 • Tiel, 02 September 2016
  Ingebruikname betalen met Flippas bij parkeerautomaten door wethouder Corry van Rhee-Oud Ammerveld en vertegenwoordigers van gemeente Tiel, Stadspromotie Tiel, FlipPas BV en ondernemersvereniging Hart van Tiel.
  copyrightvrij: Foto Jan Bouwhuis.

  Foto Jan Bouwhuis
 • Yvonne van den Hatert
 • Lienden 08-05-2016
  Lienden kampioen Topklasse amateur zondag en promoveert naar tweede divisie,
  iov Stad Tiel.
  Foto Raphael Drent, Tiel.

  Raphael Drent

Een jaaroverzicht om te koesteren

TIEL 2016 is bijna voorbij. In dit jaaroverzicht worden een aantal highlights op een rijtje gezet. Geen complet overzicht, maar wel een aantal markante feiten die het nieuws hebben gehaald of die de gemoederen bezig gehouden hebben. Hoe dit jaar de Betuwse geschiedenis zal ingaan? Daar zullen de meningen over verschillen. Tegen de achtergrond van de onrust en de ellende in deze wereld, is het in ieder geval een jaar dat wij mogen koesteren. Wij kunnen in vrijheid op het jaar terugkijken. Dat is het mooiste van dit jaaroverzicht.

door Jan Beijer

Het jaar 2016 was nog maar net op gang gekomen of Buren werd al geplaagd door een bestuurscrisis. De vier wethouders en de gemeentesecretaris ruimden in januari het veld na een kritisch rapport over de bouw van de Brede School in Maurik. De school was al in 2008 aanbesteed en kon pas zeven jaar later opgeleverd worden. Op die klimaatinstallatie na, want die deed het toen nog steeds niet. Hoe kon dit gebeuren? De wethouders namen hun verantwoordelijkheid.

Zowel het winkelend publiek als de middenstand moest nog even wennen aan de Flippas, zo schreven de kranten in februari. Daarom besloot de ondernemersvereniging Hart van Tiel de voordelen van deze pas beter te promoten door middel van een nieuwe campagne.

Tiel-Oost voelde weer nattigheid. In enkele straten stonden de kruipruimtes en de kelders vol water. De gemeente Tiel legde meer dan een half miljoen op tafel om de huizen grondwaterbestendig te maken en haalde zo een nat voetje bij de geplaagde bewoners.

Is de veerpont Pomona veilig? In maart liet een inwoonster van Beneden-Leeuwen de gemeenteraad in een brief weten daar niet van overtuigd te zijn. De raad had de kaartverkopers op de pont wegbezuinigd en zo voer de pont nog maar met een bemanningslid. Dat bleef zo. De alarmerende brief had dan ook geen resultaat.

De gemeente Buren kreeg in april weer een college van B en W, maar voor het zover was klotste er heel wat water door de Korne. Burgemeester De Boer moest in de gemeenteraad alle zeilen bijzetten om de orde te handhaven. Drie fracties hielden het voor gezien en liepen de raadzaal uit. Zij vonden dat de toekomst van de bibliotheek al door het nieuwe college beklonken was en het daarom geen zin had om erover te vergaderen. ,,Zo kan een democratie niet functioneren", constateerde de burgemeester.

Voor voetbalvereniging TEC werd mei een bijzondere maand. De voetballers arriveerden een half uur te laat in Noordwijkerhout, waar tegen VVSB werd gespeeld. De bus raakte betrokken bij een kettingbotsing op de A9. Oorzaak: overstekende eenden. Niemand raakte gewond. Hoe het met de eenden is afgelopen bleef onduidelijk. De voetballers hebben er niet onder geleden want ze mochten promoveren naar de nieuwe Tweede Divisie. Net als FC Lienden; zij werden zelfs voor de tweede keer op rij kampioen in de Topklasse. Hoofdsponsor Adrie Timmer mocht de kampioensschaal uitreiken aan aanvoerder Mike Vreekamp. Mede dankzij deze sponsor kon Lienden opnieuw flink aan de weg timmeren.

Nog meer topsport deze maand; de Giro'd Italia koerste door de Betuwe. In Tiel genoot een talrijk publiek van de doorkomst van de renners op de Waalkade.

De organisatie in Tiel verliep feilloos.

In juni was het geduld van de gemeente Tiel met het recyclingbedrijf, dat zich op het terrein van voorheen Maasglas vestigde, helemaal op. Het bedrijf kapte eerst 1500 bomen en begon daarna zonder vergunning grond te verplaatsen. De gemeente vond het welletjes en verzegelde het terrein.

Zanger Frans Duijts viel de eer te beurt om in de boomgaard van Aart Blom in Wadenoijen het eerste kistje kersen in ontvangst te nemen. Dat was tevens het startschot van een campagne om de Betuwse kersen beter te promoten met onder meer de Open Kersendagen.

De Vogelbuurt in Tiel kreeg in juli een waterplein. Dat is een plein met een drieledig doel; ontmoetingsplek, speelplaats en opvanggebied voor het hemelwater. Uniek in Nederland. De door wateroverlast geplaagde buurt was er blij mee.

De Tielse raadsleden Liesbeth Rooders en Robert van Galen hielden het voor gezien. Zij verlieten de fractie van D'66, maar bleven wel aan als raadslid. Het boterde al lang niet in de fractie. Meditation mocht niet baten. Fractievoorzitter Ton Zuidema was pissig, zoals hij zei. Hij vond dat het tweetal de raad had moeten verlaten.

Wilco Kelderman won in augustus de profronde van Tiel, die weer tienduizenden bezoekers trok. In het voorprogramma denderden de oud-professionals achter derny's door de bochtige straten van het parcours. Oud-sprinter Jan Paul van Poppel had de meeste snelheid in de benen en won deze spectaculaire dernykoers.

Nog meer wielrennen. De Holland Ladies Tour deed Tiel aan met twee etappes. Publiekstrekker was Olympisch kampioene Anna van der Breggen, die bij de start op de Groenmarkt tientallen fans van handtekeningen voorzag.

De hockeyers van de Kromhouders in Tiel namen een nieuw hoofdveld in gebruik. Een bijzonder welkom geschenk ter gelegenheid van het 70 bestaan van deze vereniging.

De Flippas kwam in september weer in het nieuws. Het publiek kan er parkeergeld mee betalen. De parkeerautomaten werden voor dit doel aangepast.

In Buren was het ButenToenTheater weer een grote trekpleister met de molen in de hoofdrol. Met liefst honderd spelers van vijf tot bijna tachtig deden er aan mee. Waarin een kleine stad groot kan zijn.

September is natuurlijk ook de maand van Appelpop en het fruitcorso. Appelpop vierde het 25-jarig jubileum met misschien wel het meest succesvolle festival. Stralend weer en naar schatting 152.000 bezoekers die vooral van Marco Borsato niet genoeg konden krijgen.

Buren werd met de wagen Burense Stamhoofden winnaar van het fruitcorso. Een echte Betuwse wagen met plukkers op de ladders. Origineel en uiterst kunstzinnig vormgegeven. Daarom terecht beloond met de lof van de jury. De wagen van Culemborg had pech. De bewegende kop van de wolf brak af. Culemborg haalde het einde van het corso helaas niet.

In oktober presenteerde een werkgroep het dorpsplan Kapel-Avezaath. Het plan, waaraan een jaar is gewerkt, laat zien hoe het dorp zich op de korte en lange termijn verder kan ontwikkelen. Dat betrokkenheid van de inwoners bij dit plan werd door de gemeente bijzonder gewaardeerd.

De Sinterklaasintocht in Lienden kreeg in november een flinke facelift dankzij de enthousiaste inbreng van Liendenaar Bas van den Brink. Op een groot podium op het Marktplein genoot jong en oud van deze nieuwe opzet met onder meer een Pieten-lampionoptocht. Niet discussiëren over zwart of wit, maar gewoon een leuk feest organiseren. Zo wist Lienden zich te onderscheiden.

De oud-burgemeester van Echteld Henk Zomerdijk nam het eerste exemplaar van het boek Betuwse Praetjes van Hannes in ontvangst. Het boek is een bestseller. De oplage van 1500 stuks is al grotendeels verkocht.

Goed nieuwe en geen goed nieuws van de AVRI aan het eind van het jaar. We scheiden het afval beter dan verwacht, maar dat levert geen kostenverlaging op. Het tarief voor het ophalen van ons afval gaat volgend jaar met 18 euro omhoog.

Je kunt een jaaroverzicht niet beter afsluiten dan door iemand in het zonnetje te zetten. Dat deed Burens burgemeester De Boer in december. In Ravenswaaij speldde hij Bep Zwezerijn- de Bruin een koninklijk lintje op. Als 12-jarig meisje speelde ze al op het kerkorgel en dat doet ze nog steeds bij de Protestantse gemeente, al 50 jaar lang. Een jubileum dat een onderscheiding meer dan waard is.