• KTVM

De KTVM een trotse vereniging met een rijke Tielse historie

TIEL Op 3 oktober 2018 vierde de Koninklijke Tielse Vrijwillige Muziekvereniging haar 115de verjaardag. Waar het voornaamste doel van de vereniging in 1903 bestond uit het begeleiden van de weerbaarheid naar het oefenterrein, is er in 2018 toch wel heel veel veranderd. Waar de vereniging tijdens de eerste wereldoorlog een eerste contributieregeling instelde van (omgerekend) 4 eurocent per week, tot de huidige tijd waarin de vereniging het budget bij elkaar weet te krijgen om op 13 oktober 2018 haar jubileum te vieren met een theatershow in de Agnietenhof in Tiel.

Muziek verbindt, is een veel gehoorde uitspraak. Dit blijkt ook wel als naar de historie van de vereniging wordt gekeken. Of het muziekarchief nu verbrand wordt tijdens de tweede wereldoorlog of dat er eigenhandig een repetitielokaal gebouwd dient te worden, de leden van de KTVM slaan de handen in één en maken er samen een succes van. Een duurzaam succes, want het repetitielokaal is 40 jaar later nog steeds in gebruik.

Dat muziek maken mensen met elkaar verbindt is ook terug te zien in de diverse familierelaties binnen de vereniging. Vader en zoon bij het slagwerk die op hun beurt weer een nichtje inspireren om drumles te nemen bij de vereniging. En hoe kan je er omheen om muziek te gaan maken als je opa na 60 jaar lidmaatschap erelid is en je moeder al jaren dwarsfluit speelt bij de club? Dan is de keuze om zelf ook muziek te gaan maken natuurlijk snel gemaakt.

In 1951 zag de Betuwse Blaaskapel het levenslicht. Al meer dan 60 jaar lang weten de BBK'ers menig evenement in de omgeving op te luisteren en een goed feestje te bouwen. Daarnaast is de KTVM in 2003 een nieuwe traditie gestart. Namelijk het vieren van hun jubileum met een groots concert. Zaterdag 13 oktober zet het harmonieorkest van de KTVM opnieuw een wervelende theatershow neer, met medewerking van Frans Duijts, Lisa Ké, dansers en professioneel licht en geluid.

Meer weten? Volg 'het vrijwillig' via facebook.com/ktvm.nl of ktvm_tiel op instagram.