• Janneke van de Velde
  • Fruitteler Aart van Wijk is enthousiast over zijn vak.

    Janneke van de Velde

De fruitigste bramen, snoep gezond

OPIJNEN ,,Bramen, eigenlijk is dat gewoon het mooiste dat er is", vertelt Aart van Wijk – fruitteler in Opijnen - enthousiast over zijn vak. ,,Bramenbloesem is zo prachtig egaal roze en verkleurt niet naar wit, zoals bijvoorbeeld appelbloesem. En bramen bloeien zo lang door; terwijl je een braam plukt, is aan dezelfde tak een bij bezig om een bloempje te bevruchten."

Op zijn fruitbedrijf De Sikkert teelt Aart naast bramen rode bessen, witte bessen en frambozen. De 30 jaar jonge ondernemer bouwde zijn bedrijf, dat inmiddels ruim 13 hectare beslaat, helemaal vanaf niets op. Als 10-jarige jongen al werd hij besmet met het 'fruitvirus' toen hij rode bessen mocht plukken bij een naburig teeltbedrijf. Dat virus liet hem niet meer los. En toen hij kon, begon hij dan ook voor zichzelf. ,,De laatste drie jaar ben ik gegroeid van ongeveer 4,5 naar ruim 13 hectare. Een heel forse inspanning. Maar dat is mij gelukt door het werk slim uit te besteden. Het werk in zachtfruit is enorm arbeidsintensief. Het is haast niet voor te stellen hoeveel werk en uren erin gestoken worden. Vergeet niet dat we op zaterdag werken met 16 à 17 personen. Samen met wat vast en los personeel snoeien we de hele winter door met ongeveer 4 personen. In de oogst worden we geholpen door meer dan 100 plukkers, veelal scholieren. Mijn motto is dan ook: Soms moet je niet denken maar gewoon doen."

Het is altijd levendig in de boomgaarden van De Sikkert; er gebeurt altijd wel wat. ,,De rode bessen plukken we van half juli tot half augustus. Daarna gaan we vol gas door met de bramen. De piek van de oogst daarvan ligt midden augustus." Bramen groeien heel snel, in een half jaar wel twee meter. Fruit heeft wel genoeg licht nodig om goed te groeien. Daarom snoeit Aart deze takken weg, en vlecht hij de takken langs horizontaal gespannen draden voor zoveel mogelijk zonlicht. ,,Je moet wel van het vak van fruitteler houden, een echt natuurmens zijn en ervan genieten om met de planten bezig te zijn."

Een wens van deze fruitteler is dat iedereen zich net wat meer bewust wordt van de waarde van het Hollands fruit, en hoeveel aandacht en zorg voor mens en natuur erin zit. ,,Onlangs was ik bij een Kersdiner, dat de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in een kersenbongerd hield voor een aantal culinair journalisten en fruittelers, om samen in gesprek te raken. Met de campagne 'De Fruitigste' willen we tonen wat een kwaliteit aan fruit en fruittelers we in Nederland hebben. Via de website defruitigste.nl kan iedereen dit zien. Maar het leukste is natuurlijk om zelf eens een kijkje in de boomgaard te nemen. Daarom staan er ook allerlei open dagen op de site. Dit soort acties vind ik een goede zaak."

Afgelopen jaar is het bedrijf uitgebreid met een sorteerhal, waar de bessen op kwaliteit worden gesorteerd. En sinds kort heeft Aart ook een eigen koeling, om het geplukte fruit langer goed en vers te kunnen houden. Op termijn is het mogelijk om van deze koeling een speciale koelcel te maken, voor bijvoorbeeld rode bessen, die goed lang te bewaren zijn in een speciale koeling met een laag zuurstofgehalte. ,,Zo kunnen deze bessen nog prima rond Kerst worden gegeten, maar ik vind ze zomers ook lekker bij een ijsje. Mijn fruit bewijst dat lekker niet altijd ongezond hoeft te zijn, integendeel", zo besluit deze gepassioneerde fruitteler met een grote glimlach.