• Esther Coumans

Dag van de bouw: Afdalen in 13 meter diepe bouwkuip Westluidense Poort Tiel

TIEL Bij de Westluidense Poort in Tiel wordt volop gebouwd aan een parkeergarage en een cultuurgebouw voor onder andere de bibliotheek en De Plantage, centrum voor de kunsten Op zaterdag 4 juni, de Dag van de Bouw, is de bouw van dichtbij te bekijken. Tussen 10.00 en 15.00 uur zijn er regelmatig rondleidingen waarbij jong en oud kunnen afdalen in de 13 meter diepe bouwkuip.

Naast de rondleiding zijn er ook andere activiteiten. Er is een foto-expositie van Tielse fotografen in de bibliotheek met indrukwekkende foto's van de bouw tot nu toe. WoWi!, de biebbus vol digitale nieuwigheden, is te bezoeken. Er zijn optredens van leerlingen van de Plantage en informatiestands over de archeologische opgravingen en wonen in de Westluidense Poort. Kinderen kunnen in een grondwerkmachine zitten of zich uitleven op een springkussen. Ook is er een kleine markt van een aantal ondernemers uit de omgeving van de bouwlocatie.

De rondleiding is toegankelijk voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar onder begeleiding van een volwassene. Een volwassene mag maximaal 2 kinderen begeleiden. De rondleiding is niet geschikt voor mensen die afhankelijk zijn van krukken, rollator of rolstoel. Deelnemers moeten zich zelfstandig zonder hulpmiddelen kunnen voortbewegen.

Toekomstige culturele hart van Tiel en de regio

Door de vestiging van culturele instellingen in aanvulling op schouwburg en filmtheater Agnietenhof wordt de Westluidense Poort het culturele hart van Tiel en de regio. Een bruisend centrum voor muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en informatie. Het wordt de uitgelezen plek voor jong en oud in Tiel en de regio om zich te ontwikkelen, kennis uit te breiden, te studeren en werken. Naast het cultuurgebouw versterken ook een ondergrondse parkeergarage voor 580 auto's en stadswoningen het gebied. De parkeergarage, ook voor fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het cultureel kwartier en biedt bezoekers van de binnenstad parkeergelegenheid direct naast het centrum.