• De St. Maartenskerk in Tiel.

    Esther Coumans

Concert met mobiele beiaard in Maartenskerk Tiel

TIEL In de Serie 'Orgel-plus-concerten op de eerste donderdag van de maand' geven stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek en organist Ben Middeldorp donderdag 4 april om 20.00 uur in de St.Maartenskerk van Tiel een dubbelconcert: Orgel en beiaard.

Voor deze gelegenheid is een 3000 kg wegend rijdende beiaard gehuurd en de Maartenskerk ingereden; het publiek heeft volledig zicht op de spelende beiaardier, op de 50 bronzen klokken, de speeltafel en het monumentale Bätz-Witte orgel van de Maartenskerk. De mobiele beiaard is door Boudewijn Zwart ontworpen voor gebruik binnen en buiten. In 2003 is het carillon gebouwd door Koninklijke Petit & Fritsen, klokkengieterij in Aarle Rixtel.

Ben Middeldorp: ,,Deze maandelijkse concerten in de Maartenskerk, traditiegetrouw gratis toegankelijk met een uitgangscollecte, organiseren we nu inmiddels al 22 jaar. Met allerlei bijzondere concerten proberen we de mensen naar de prachtige historische Maartenskerk in het hart van Tiel te krijgen om te genieten van de oude orgelklanken, vaak in combinatie met koren, harmonieverenigingen en andere vocale en instrumentale gezelschappen en dit keer, voor de derde maal, met de mobiele beiaard. Wim en ik hebben vaker in Tiel een dubbelconcert gegeven. Voorheen speelde Wim op de toren en ik op het orgel; het publiek stond dan bij de open kerkdeuren buiten te luisteren. Met een mobiel beiaard ìn de kerk is het voor het publiek natuurlijk veel comfortabeler en spectaculairder. Je maakt alles mee en zit er met je neus boven op. Vlak voor het weekend 'Tiel pakt uit' zullen wij de 4e april uitpakken met een afwisselend programma: klassiek en modern, voor elk wat wils, met werken van Beethoven, Albinoni, Khachaturian en Karl Jenkins en bekende klassieke melodieën, gebruikt in oude tv-series."

De kerk is open vanaf 19.30 uur, het concert begint om 20.00 uur en duurt een uur, na afloop is er koffie en thee verkrijgbaar en kan het mobiele beiaard nog van heel dicht bij bekeken worden.