• Neeltje van Triest

Buurtvereniging Aalst viert vijftigjarig bestaan met feestje

AALST Buurtvereniging Aalst bestaat een halve eeuw. Veel leden van nu zijn nakomelingen van de leden van het eerste uur. Zo'n 44 huishoudens uit deze Liendense buurtschap zijn lid, meer dan driekwart van de Aalster bevolking. Dertien inwoners staan vanaf het eerste uur ingeschreven.

Jan van Roekel, Suzan van Tuil, Hendrik Jan de Jongh en Erik van der Leeden vertellen over 'hun' club. Oudgediende Wiebe van Es is ook aangeschoven. Bianca en Miranda ontbraken.

Voor de oorlog hadden de Aalstenaars samen een boog gezet en noemden zich buurtvereniging 'De Vrijstaat'. Met een optocht, een buurtlied, voordrachten en zelfs een feestlied maakten ze het gezellig. Maar na een paar jaar kwam er toch de klad in. Jaren later werd een speeltuintje in 'hartje Aalst' gebouwd en tijdens het 1000-jarig bestaan van Lienden een boog gezet. De inwoners vatten het plan op om de draad weer op te pakken.

Jan van Roekel heeft de geschiedenis in boekvorm vastgelegd en toont een lijst met alle bestuursleden vanaf 1977. De jaren daarvoor zijn niet vastgelegd. Ook de grenzen zijn duidelijk. Een grenspaal op de dijk naast Schuilenburg en een grenspaal aan de Schaapsteeg zijn onverbiddelijk.

Tot op de dag van vandaag worden veel tradities in Aalst voortgezet. De Sinterklaasviering, paaseieren zoeken, nieuwjaarsreceptie, avondje bowlen, een fietstocht, de zomerbarbecue met jaarvergadering, het buurtfeest, de herfstvakantieactiviteiten voor de kids, het volwassenuitje en de kerstbakjes in december. Het bestuur en de leden hebben het er maar druk mee.

,,Maar bovenal gaat het om de gezelligheid en het samenzijn'', benadrukken de bestuursleden. De kinderen verheugen zich op de activiteiten, de volwassenen doen daar graag aan mee. Suzan: ,,De leden worden steeds jonger. Er zitten heel veel gezinnen tussen, dat kunnen we merken aan de kinderen tot en met 9 jaar die Sinterklaas vieren. In 8 jaar tijd is dat aantal gegroeid van 10 naar 25 kinderen. Leden die ooit in Aalst lid geweest zijn, mogen dat naar een verhuizing ook blijven. Vooral de barbecue en het bowlen staan in het teken van ontmoeten.''

Wiebe lacht: ,,Vroeger hadden we geen fietstocht, maar gingen we met zo'n 50 man een dagje met de bus uit. Brussel, Brabant, koffie met gebak, een uitgebreide broodmaaltijd. Later werd het erg duur en gingen we fietsen.''

Een traditie die wel bleef is het bogen voorafgaand aan een huwelijk en bij huwelijksjubilea. Het 'nat maken' hoort daar zeker ook bij. Niet alleen in de buurtschap, maar ook daarbuiten. Om de financiën laag te houden wordt meegeholpen tijdens het Buurtjutteren en nemen enkele leden zitting op het stembureau. De opbrengsten zijn voor de kas.

Om het jubileum stevig te vieren, zijn alle leden uitgenodigd voor een rondleiding door Museum Baron van Brakell in Ommeren. Daar vindt tegelijkertijd de boekpresentatie van Jan van Roekel en een kleine lezing van Kobus van Ingen plaats. Voorlopig zijn van de uitgave 50 exemplaren gedrukt, daarna kan men inschrijven voor de volgende ronde. Buurtschap Aalst is trots op zijn gemeenschapszin.