• Foto Van Denderen
  • Passewaaij bewoonster
  • Susanne van Reenen

Buurtjutten voor de clubkas

BUREN Menig buurt en vereniging gaat viermaal per jaar 'buurtjutten'. Het is het ophalen van zwerfafval in het eigen gebied, waar ze een leuke cent extra mee verdienen. En de 'opbrengst' is niet mis. Soms worden wel 25 zakken met zwerfafval verzameld in één gebied. Daarom wil Buren nu ook de individuele buurtjutter een handje op weg helpen.

Lisette Boasson is onder andere verantwoordelijk voor de begeleiding van de buurtjutters. De verpakkingsindustrie geeft ongeveer 30 duizend euro per jaar aan de gemeente om zwerfafval op te ruimen en te voorkomen. Het grootste gedeelte van dat bedrag is voor de buurtjutters. Van het budget is in voorgaande jaren een klein bedrag overgebleven, dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld twee zwerfafvalbrigades, een educatief programma op scholen en het ondersteunen van individuele initiatieven.

Lisette: ,,De deelgebieden voor de buurtjutters zijn allemaal bezet, de verenigingen en organisaties ontvangen een vergoeding van 250 euro per keer tot 1000 euro per jaar. Ook ondersteunen we twee zwerfafvalbrigades. Niet met geld zoals de buurtjutters, maar met veiligheidsinstructie en materialen als prikkers, zakken, draagringen en handschoenen. Daarnaast haalt de Avri het verzamelde materiaal op.''

Een voorbeeld van een initiatief is het deelnemen van een groep Beusichemmers aan de landelijke mega-plogging-challenge. Dat was op 19 mei en deze groep kwam als 'winnaar' uit de bus met de meest opgehaalde zwerfvuilzakken in de Betuwe. Dankzij de 'ploggers' was daarna de omgeving van Beusichem weer schoon.

Lisette: ,,Het oprapen van zwerfvuil in eigen omgeving is een trend. Het gezamenlijk de uiterwaarden langs de Waal schoonmaken is daar een goed voorbeeld van. Ook in Buren verzamelen een aantal mensen afval in hun omgeving. Jammer genoeg is het hard nodig. Het zou juist heel normaal moeten zijn om je eigen afval onderweg in een afvalbak te gooien. Het moet net zo gewoon worden als het poetsen van het toilet voordat je weggaat.''

Lisette verwacht van de inwoners van Buren dat ze hun eigen rommel mee naar huis te nemen of in een openbare prullenbak te deponeren. Ze signaleert dat velen zich ergeren zich aan het plastic en andere materialen dat in de natuur terechtkomt. En soms is afval te groot om mee te nemen. Dit kan men melden bij AVRI. Wel graag met foto erbij, zodat ze weten welk vervoer ze moeten gebruiken

Vanaf 15 juni zijn de buurtjutters twee weken lang actief in Buren. De activiteit vindt daarnaast altijd plaats in de maanden oktober en januari en maart. In maart doen ook de scholen mee in het kader van 'Nederland Schoon'.

Inwoners met een eigen initiatief kunnen dit melden bij zwerfafval@buren.nl. Dan kan men kosteloos gebruik maken van prikstokken, zakken en ander materiaal. Het zwerfafval wordt desgewenst aan huis opgehaald.