• Jean-Paul Opperman

Bericht van de bouwplaats: Voorlezen is leerzaam en leuk

TIEL Vraag Nihal Tireli naar het belang van taal en ze zegt: ,,Als je niet in de taal van het land waar je leeft kunt communiceren, ben je nergens. Je moet de taal zo goed beheersen, dat je zelfstandig de kleinste dingen kunt doen. Is dat niet het geval, dan voel je je heel klein."

Nihal Tireli

Geboren: Denizli (Turkije), 1973

Woont in Tiel

Afgestudeerd als jeugdbibliothecaris

Beroep: coördinator voorleescorso bij Bibliotheek Rivierenland

Nog altijd zijn veel mensen de taal niet of onvoldoende machtig. Daarom zijn er taalprojecten. In Tiel spant Nihal zich in om kinderen kennis te laten maken met geschreven taal. Dat doet ze als jeugdbibliothecaris bij Bibliotheek Rivierenland, die straks ook onderdeel wordt van het nieuwe cultuurcluster in de Westluidense Poort. Nihal coördineert het Voorleescorso. ,,Gedurende twintig weken geven we families de gelegenheid om interactief te leren voorlezen. We proberen eerst of ouders het onder de knie krijgen. Lukt dat niet, dan vragen we oudere broers of zussen." Voorlezen, beklemtoont ze enthousiast, is niet alleen leerzaam maar tegelijk een leuk moment voor zowel ouder als kind. ,,Ik heb mijn zoon, nu negentien, tot zijn dertiende voorgelezen. Hij had al jong de beginselen van taal op school geleerd en kon mij corrigeren als ik een woord fout uitsprak. Het aardige is dat ik die voorbeelden van mezelf nu gebruik om mensen die aan het voorleescorso meedoen, erop te wijzen dat het helemaal niet erg is om fouten te maken." Ze is ondertussen al tien jaar bezig om kinderen die dat nodig hebben, in aanraking te laten komen met geschreven taal. ,,Je moet de juiste benadering kiezen om de mensen te bereiken en er tevens voor zorgen dat ze zich niet gekleineerd voelen. Iemand geeft niet zo makkelijk aan dat hij of zij laaggeletterd is. Mijn werk heel interessant, maar ook intensief."

Nihal groeide op in het Aziatische deel van Turkije en kwam op haar negentiende met haar partner naar Nederland. Het lukt het haar zich makkelijk aan te passen. Lezen was en is haar passie en haar eerste boek herinnert ze zich nog goed. ,,Dat was Alice in Wonderland, in het Duits. En het eerste boek in het Nederlands was de vertaalde versie van Rosie, van Stephen King." Tegenwoordig verslindt ze thrillers. ,,En stapels jeugdboeken natuurlijk. Ik moet kinderen voorbeelden geven en goed kunnen adviseren."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017) stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod.

Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort