• Jean Paul Opperman

Bericht van de bouwplaats: 'Tiel heeft cultuur altijd een warm hart toegedragen'

TIEL Er is gelukkig weer een kentering in de waardering voor muziekonderwijs, constateert directeur Karel Zwart van De Plantage, centrum voor de kunsten. ,,Je ziet dat veel mensen zich op dit moment bekommeren om het belang van muziekonderwijs. Projecten als Muziek in de Klas en recentelijk Méér Muziek in de Klas krijgen actieve steun van tal van meer of minder bekende Nederlanders. In de eerste plaats natuurlijk koningin Máxima, maar ook mensen als Joop van den Ende en neuropsycholoog Erik Scherder (De Wereld Draait Door) zetten zich in voor meer en beter muziekonderwijs."

Karel Zwart

Geboren: Tiel, 1951

Woont in Tiel

Afgestudeerd als: slagwerker

Professie: directeur De Plantage, centrum voor de kunsten

Eerlijk is eerlijk: de gemeente Tiel verdient wat hem betreft een pluim. ,,Tiel heeft cultuur altijd een warm hart toegedragen. Dat zie je nu ook aan het nieuwe gebouw dat wordt gerealiseerd. Fijn dat cultuur een plaats middenin de stad krijgt en mooi voor ons dat De Plantage en Twentietoe onder één dak komen.'' Zwart er kijkt er naar uit om de nieuwe locatie te gaan verkennen. Maar dan wel als gebruiker, want nog vóór de opening neemt hij afscheid als directeur van De Plantage. Na een dienstverband van 38 jaar, waarvan de eerste twaalf als slagwerkdocent, gaat hij met pensioen.

Muziek is lang de rode draad in zijn bestaan. ,,Op mijn dertiende zat ik op de hbs in een schoolbandje, samen met John van Buren. Vier klassen hoger zat Floris Kolvenbach, met wie we op zeker moment gingen samenspelen in Mother's Love. Ik was zestien toen we met die band de eerste single opnamen." Mother's Love werd na enige tijd omgedoopt in The Dream. Die band geniet nog altijd een cultstatus in kringen van de psychedelische muziek. Met voorprogramma's bij grootheden als Pink Floyd en The Kinks, optredens in toonaangevende zalen als Paradiso en Fantasio en, wat slechts weinigen kunnen zeggen, een plek op het affiche van de allereerste Pinkpop in 1970 blikt Zwart terug op een enerverende periode. Toen aan The Dream een eind kwam, meldde Zwart zich bij het conservatorium. ,,Ik ging erheen als drummer en studeerde af als slagwerker." Met die bagage kon hij in 1978 aan de slag bij De Plantage. Het drummen ruilde hij stilaan in voor fulltime organiseren. Straks wacht een volgende fase en of de muziek daarin een rol gaat spelen is nog de vraag. ,,Beeldende kunst is mijn nieuwe hobby, dus een cursus kunstgeschiedenis is logischer dan weer te gaan drummen. Maar zeg nooit nooit..."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017), stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod.

Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort.