• Jean Paul Opperman

Bericht van de Bouwplaats Rotsvast geloof in de waarde van kunst en cultuur

TIEL Tegelijk met de bouw van een nieuw cultuurkwartier, wordt in Tiel ook druk gewerkt aan een nieuwe organisatie. Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof, centrum voor de kunsten De Plantage en expositieruimte Het Klooster gaan straks onder één vlag verder. Ruud van Zuilen is kwartiermaker van dit nieuwe cultuurbolwerk en is ook beoogd directeur.

Ruud van Zuilen

Geboren te Bogor (Indonesië) in 1955

Woont in Utrecht

Afgestudeerd in bedrijfs- en organisatiewetenschappen, daarnaast Theaterschool

Huidige functie is directeur Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof

,,Dit wordt het culturele hart van en voor Tiel en de regio Rivierenland. Het is een geweldige uitdaging om er een centrale ontmoetingsplek van te maken. Een open gebouw, een huiskamer, waar iedereen de hele dag binnen kan lopen. Met de bibliotheek en het poppodium erbij biedt het veel meer kansen op samenwerking. Literatuur en toneel, amateur en professional, er is veel mogelijk. De instellingen gaan er enorm op vooruit." Zelf heeft hij met de Agnietenhof, van waaruit hij permanent uitzicht heeft op de nieuwbouw, net een kwaliteitsslag achter de rug. ,,Sinds twee jaar huizen we in een prachtig complex, uniek in zijn soort met zalen voor 800 en 250 bezoekers. We kunnen alle reizende producties hebben."

Van Zuilen werd geboren in Indonesië, verhuisde nog voor zijn tweede verjaardag naar Nederland en groeide op in Wageningen. Hij begon al vroeg met muziek. Via blok- en dwarsfluit kwam hij op de middelbare school in een popbandje terecht. Als student kocht hij een saxofoon, waar hij zich aardig in bekwaamde. ,,Maar hoewel ik nog steeds drie saxofoons heb, een tenor, alt en sopraan, moet ik bekennen dat ik al jaren niet meer speel." Zo ging het ooit ook met de theateropleiding die hij als twintiger volgde. ,,Het werd me gaandeweg duidelijk dat op toneel staan niet mijn ding is. Toen ik als vrijwilliger ging werken in het filmhuis in Nijmegen, merkte ik dat de zakelijke en organisatorische kant van de cultuursector me meer trok. Ik was operateur, verkocht kaartjes en deed de programmering. Een tent runnen met zijn allen, dát was pas leuk. In de Agnietenhof ben ik op mijn plaats. Het is een groot theater maar toch kan ik hier als directeur ook de programmering doen. De combinatie van artistiek en zakelijk management ligt me goed."

Inmiddels is hij al bijna tien jaar actief in Tiel. ,,Waar ik blij om ben is dat Tiel veel ambitie en mogelijkheden heeft. Voor een stad van deze omvang heeft Tiel een sterke culturele infrastructuur. Het is stoer dat de gemeente deze noodzakelijke investering doet. En heel positief, want het is bekend dat cultuur bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen en een open samenleving bevordert waar mensen echt samenleven. Ik werk in dit vak omdat ik geloof in de waarde van kunst en cultuur. Mensen kunnen elkaar ontmoeten, hun talenten en creativiteit ontwikkelen en samen genieten. Daar is in deze tijd behoefte aan."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017), stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod. Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort.