• Jean-Paul Opperman

Bericht van de Bouwplaats: 'Met kunst en cultuur wordt Tiel een stukje mooier'

TIEL Een concert bezoeken en aansluitend een afzakkertje nemen in de kroeg 'om de hoek'. Ingrid Zaaijer kan al uittekenen hoe een weekend er voor de Tielse muziekliefhebber uit gaat zien als straks het nieuwe Twentietoe volop draait. Een grote verbetering met de huidige situatie, want de regionale poptempel ligt nu wel erg ver uit de loop.

Ingrid Zaaijer

Geboren in Lienden in 1985

Woont in Lienden (vanaf 2017 in Tiel)

Afgestudeerd in culturele en maatschappelijke vorming

Huidige functie is projectleider bij De Plantage

Muziek is haar grote passie. En laat ze van die muziek nu haar werk van hebben kunnen maken. ,,Allebei mijn ouders zijn dol op muziek. Dat heb ik overgenomen. Als dertienjarige mocht ik met mijn vader mee naar The Rolling Stones in Amsterdam. En het leven begon echt toen ik op mijn achttiende in Tiel terecht kwam, bij popcompetitie Parel van de Betuwe. Daar kreeg ik een stageplek voor mijn hbo-opleiding culturele en maatschappelijke vorming. Ik ben praktisch ingesteld en het leek me goed te doen vanuit Lienden, op mijn Puchje. Dankzij de Parel kwam ik in aanraking met Appelpop en het Tiels poppodium. Daar ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Bij Appelpop ben ik door het jaar heen notulist van de muziekwerkgroep, terwijl ik tijdens het festivalweekeinde werkzaam ben bij de backstage van het McBlossompodium. En het poppodium is sinds twee jaar mijn werk geworden. Ik doe er nu ook de programmering."

Met kunst en cultuur wordt Tiel een stukje mooier, vindt Ingrid Zaaijer. ,,Ik vind het belangrijk dat er vooral voor jongeren een plek is om te repeteren, op te treden of gewoon van muziek te genieten. Bij ons staat de regionale muziek voorop, maar het is ook belangrijk om grotere namen van buiten naar Tiel te halen. Wat me zeker aanspreekt is de samenwerking met Tielse organisaties als Mozaïek en Jazzy Tiel. Met het nieuwe pand, dat je nu uit de grond ziet komen, krijgen we nog meer kansen om mensen te bereiken. Ik wil daar echt keihard voor gaan."

Heimwee naar de zaal aan Beethovenstraat 22 zal ze in het begin beslist hebben, weet ze nu al. ,,Twentietoe is mijn tweede huis geworden. Ik ken elk hoekje, alles gaat er vanzelf. Maar de locatie van de nieuwe zaal is natuurlijk helemaal perfect. Dat biedt volop kansen en mensen lopen er makkelijker binnen dan dat ze helemaal naar het buitengebied moeten." Lachend: ,,En we krijgen eindelijk ook een pinautomaat."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017), stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod. Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort.