• Jean Paul Opperman

Bericht van de bouwplaats: Eensgezind in afwachting van opening cultuurcentrum en parkeergarage

TIEL De een is dol op muziek en luistert net zo graag naar jazz als naar hardrock. De ander houdt van een goed boek dat hij, als het lukt, liefst in één dag uitleest. Er zijn, naast hun politieke kleur, nogal wat verschillen tussen wethouders Marcel Melissen (VVD) en zijn collega Laurens Verspuij (D66), maar ze kunnen zich beslist vinden in de stelling dat cultuur in welke vorm dan ook, bijdraagt aan het welzijn van mensen. Van hen mag het nieuwe cultuurgebouw aan de Westluidense Poort snel in gebruik worden genomen. En de parkeergarage natuurlijk ook.

Marcel Melissen

Geboren in 1967 te Utrecht

Is opgeleid als jurist

Woont in Tiel sinds 1979

Is wethouder sinds 2014

Laurens Verspuij

Geboren in 1979 te Tiel

Is opgeleid als leraar economie

Woont zijn hele leven in Tiel

Is wethouder sinds 2006

Als beide bestuurders aan het einde van een werkdag het complex-in-aanbouw betreden voor een fotosessie, zijn de bouwvakkers nog volop bezig. Roodwitte linten geven aan waar je wel en vooral niet mag lopen. De indrukwekkende, fraai vormgegeven houten trap in het centrale gedeelte is tijdelijk verboden terrein. Jammer, stralen de twee uit. Dát was nog eens een mooie locatie geweest voor een foto. Dan maar naar het dakterras. En vervolgens naar buiten, naar een plek waar je de contouren van het pand goed ziet.

De wethouders over hun passie voor cultuur

Marcel Melissen: ,,Cultuur is voor mij vooral muziek. Toen ik jong was draaide het om funk en soul. Later volgde ska, het was de tijd van Madness. Vervolgens kwam de verbreding, van jazz tot hardrock. In Tiel zag ik Candy Dulfer in TwentieToe, Doe Maar op de Waalkade en was ik bij de eerste Appelpop, toen nog vanaf een wagen. Julian Sas, ook geweldig. Maar mijn muzikale held is Marcus Miller. Als hij ergens komt gebeurt er iets en raakt de zaal vol. Heel bijzonder voor een bassist."

Laurens Verspuij: ,,Ik ben meer van de literatuur. Natuurlijk stond De Aanslag van Harry Mulisch op mijn examenlijst, maar ik ben pas serieus gaan lezen ná mijn studietijd in Nijmegen. Ik wil geraakt worden en houd ervan om in werelden te stappen waar je van te voren geen weet van hebt. Bijna elke week ben ik wel in de boekhandel te vinden. Dimitri Verhulst en Colson Whitehead zijn enkele favoriete schrijvers. Het boek dat ik iedereen wil aanraden is De Uren, een vertaling van The Hours, van Michael Cunningham. Daarin lopen liefst drie verhaallijnen door elkaar."

Melissen: ,,Toen ik wethouder werd, kreeg ik van Laurens het boek Inferno van Dan Brown. Het was beslist een goede keus, alleen dacht hij dat ik het in een week zou uitlezen... Het duurde uiteindelijk een jaar, maar ik héb het gelezen."

Verspuij: ,,Als ik eenmaal aan een boek ben begonnen, zoals De Ondergrondse Spoorweg van Whitehead, dan is de zondag zo voorbij."

Over het project Westluidense Poort

Melissen: ,,Ik zit sinds 1998 in de raad en heb, wat de besluitvorming aangaat, alle stappen meegemaakt. Als raadslid was ik zeker kritisch en heb ik mijn zorgen geuit over de exploitatie. Maar als VVD hebben we 'ja' gezegd tegen het plan."

Verspuij: ,,Toen in 2006 het Masterplan Waalfront werd aangenomen, was er al groot politiek draagvlak. Dat gold ook in 2010 bij de uitvoering van het plan Westluidense Poort."

Melissen: ,,Het was van meet af belangrijk een goede oplossing te vinden voor betaald parkeren. Door de poortenvisie - Westluidense, Santwijckse en Burense Poort - zijn de auto's goed verdeeld over de stad. Daardoor kunnen we de openbare ruimte beter benutten. Zo kan de Waalkade, waar het aantal parkeerplaatsen wordt teruggebracht van ruim 700 tot 200, een aantrekkelijk verblijfsgebied worden."

Verspuij: ,,De Plantage was hard aan nieuwbouw toe en het was logisch om TwentieToe daarbij te betrekken en de twee te clusteren. Als gemeente vinden we het belangrijk om te investeren in talentontwikkeling. Dat mensen kunnen leren dansen, muziek maken of zich op een andere manier ontplooien, Bijkomend voordeel: nu het pand van de bibliotheek vrij komt, is er ruimte voor een nieuwe bioscoop."

Melissen: ,,De bouw heb ik op enige afstand gevolgd. Het mooiste moet voor mij nog gebeuren. Dat is als het gebouw en de garage open gaan en je al die blije mensen in en uit ziet gaan. Ze komen in iets moois terecht."

Verspuij: ,,Ik ben heel vaak gaan kijken en heb het zien groeien. Er zijn veel mooie momenten geweest. Bijvoorbeeld bij het slaan van de eerste paal. Toen al konden de kids van de Plantage haast niet wachten. Dat gebeurde trouwens ook tijdens de Dag van de Bouw. "

Melissen: ,,Die houten trap binnen vind ik tot nu toe het mooiste onderdeel van het gebouw. En de garage, waarin historische elementen zijn verwerkt."

Verspuij: ,,Ik kan pas een lievelingsplek aanwijzen als het gebouw af is. Wat ik zeker bijzonder vind is dat ik als wethouder het traject van plan tot oplevering heb meegemaakt."

Rubriek Bericht van de bouwplaats

Het afgelopen anderhalf jaar hebben we afgeteld naar het in gebruik nemen van het cultuurgebouw in de Westluidense Poort. In die periode vertelde iedere maand iemand die woont of werkt in Tiel over zijn/haar hobby, werk of passie voor muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur. Mooie verhalen waaruit veel enthousiasme klonk en waarin de geïnterviewden vertelden uit te kijken naar het nieuwe gebouw.

Vandaag is het de laatste keer dat deze rubriek verschijnt. Na de zomervakantie is het cultuurgebouw, dat de naam Zinder heeft gekregen, open voor publiek. We hopen dat u geniet van alle activiteiten die Zinder biedt voor jong en oud! Tot ziens in Zinder.