• Jean Paul Opperman

Bericht van de bouwplaats: 'Een on-Tielse uitstraling is precies wat Tiel nodig heeft'

TIEL Het nieuwe cultuurcentrum is een prachtig gebouw met een on-Tielse uitstraling, vinden trouwe bibliotheekbezoekers Gerco en Anne Buijk-Dijkstra. ,,En dat is precies wat Tiel nodig heeft! Zoiets zouden meer gemeenten in Rivierenland mogen doen."

Gerco Buijk-Dijkstra

Geboren in 1986 in Sliedrecht

Studeerde bestuurskunde

Werkt als consultant zorg bij Ordina

Anne Buijk-Dijkstra

Geboren in 1982 in Maurik

Studeerde pabo en logopedie

Heeft haar eigen praktijk Logo4kids

Wonen sinds 2009 in Tiel

Zoon Jorrit werd in 2014 geboren in Tiel

Ze kenden elkaar al van een eerdere gelegenheid maar de vonk sloeg pas echt over na een ontmoeting tijdens het stappen in Breda, waar hij woonde. Dat is nu negen jaar geleden. Niet lang daarna besloot het stel te gaan samenwonen in Tiel, waar zij haar eerste baan als logopedist bij de GGD had. Toen ze trouwden, namen ze elkaars naam aan. Zoon Jorrit krijgt in september een broertje.

Gerco over Anne: ,,Een gedreven en enthousiaste vrouw. Een doorzetter als zzp'er, kortom een stevig persoon."

Anne over Gerco: ,,Een serieuze, rustige man die zich graag inzet voor maatschappelijke zaken rondom Tiel. En een geweldige vader."

Gerco: ,,Toen ik vanwege Anne naar de Betuwe kwam, belandde ik al snel in de Tielse bibliotheek. Ik zocht een plek om rustig te studeren en dat bleek daar te kunnen. In Rotterdam studeerde ik tenslotte ook in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit. Bibliotheek Rivierenland is inmiddels een voorloper op digitaal vlak. Onlangs ben ik een ochtend meegelopen met de mediacoach. Er is een gericht aanbod op het gebied van mediawijsheid. Ook op andere terreinen is deze bibliotheek innovatief, zoals het als eerste invoeren van boetevrij lenen en de organisatie van de Grote DigiTaalStrijd, waarbij ik betrokken ben vanuit mijn rol als bestuurslid bij Betuwe In Zaken (BIZ)."

Anne: ,,Ik lees graag, maar kom er door Jorrit nu zelf minder aan toe. Voorlezen krijgt wel alle aandacht. En in mijn logopediepraktijk stimuleer ik ouders om voor te lezen, Er zijn bijvoorbeeld ook meertalige ouders bij die onzeker zijn over hun Nederlandse uitspraak. Die adviseer ik om bij het Voorleescorso aan te sluiten, een project waar ouders worden geholpen om voor te lezen door middel van vrijwilligers. Kennismaken met taal is belangrijk. Kinderen ontwikkelen een grotere woordenschat, ze leren actief te luisteren en zich te concentreren. En voorlezen is ook een mooi rustmoment."

Anne: ,,Mijn favoriete boek vroeger was Pinkeltje. Ik heb ze allemaal gelezen."

Gerco: ,,Hé, Pinkeltje wilde ik ook noemen. En voetbalboeken als Snelle Jelle."

Gerco: ,,Voor Jorrit is voorlezen een van zijn favoriete bezigheden. Hij komt vaak met een boekje aanzetten, zoals Boris Boer, Nijntje, Dikkie Dik of Thomas de Locomotief."

Anne: ,,Bied je je kind voldoende taalaanbod door middel van voorlezen, dan pluk je daar al snel de vruchten van. Dit zie ik ook zeker terug bij Jorrit."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017), stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod. Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort.