• Jean-Paul Opperman

Bericht van de Bouwplaats: 'Een gebouw waar alle Tielenaren terecht kunnen'

TIEL Je kunt er straks een tabletcursus volgen, krant lezen, studeren of werken, koffiedrinken, een scrabblecafé organiseren en, oh ja, een boek lenen. ,,De nieuwe bibliotheek wordt een gebouw waar alle Tielenaren terecht kunnen voor uiteenlopende activiteiten," belooft directeur Gaby Lafeber. ,,Ik zal ervoor waken dat het niet alleen een boekenmagazijn wordt, dat stadium zijn we al lang gepasseerd."

Gaby Lafeber

Geboren te Den Haag in 1960

Woont in Utrecht

Afgestudeerd als literatuurwetenschapper en bedrijfskundige

Huidige functie is directeur Bibliotheek Rivierenland

Haar huidige werkkamer is tegenover de bouwplaats en al vanaf dag één ziet Lafeber hoe het project zich ontwikkelt. ,,Het is mooi om te volgen, maar soms wenste je dat het even stil was. Bijvoorbeeld toen ze de damwanden voor de parkeergarage in de grond sloegen. Inmiddels komt het gebouw omhoog. Over een tijdje horen we wanneer we erin kunnen. Het komt dichterbij."

Ze is sinds vier jaar directeur van Bibliotheek Rivierenland. Die telt negentien vestigingen, waar zestig mensen werkzaam zijn en waar 300 vrijwilligers assisteren. Was de bibliotheek van oudsher naar binnen gekeerd (de klant moest erheen), tegenwoordig treedt de organisatie waar het kan naar buiten. ,,Met ons educatieprogramma bereiken we 85 procent van de peuterspeelzalen en kinderopvangcentra in ons gebied. Verder hebben we contracten met honderd basisscholen, waar onze lees-/mediacoaches met de docenten werken aan de taalvaardigheid en mediawijsheid van de kinderen. Sinds dit jaar hebben we een 'boekstartcoach' op het consultatiebureau. We doen veel meer dan je in onze vestigingen ziet."

Lezen en voorlezen staan nog altijd centraal. Digitale vaardigheden volgen met stip op twee. ,,Je kunt niet vroeg genoeg met lezen beginnen, daar zijn onderzoeken genoeg over," zegt de gedreven directeur. ,,Taal is een fundament onder je verdere leven. In veertig procent van de gezinnen wordt aan jonge kinderen niet structureel voorgelezen. Die beginnen met achterstand aan de basisschool. Terwijl er zo veel leuke boeken (en: e-books!) zijn. Een kwartiertje lezen per dag en je leert er per jaar duizend nieuwe woorden bij. Ik hamer daar steeds weer op."

Ze koestert warme herinneringen aan de verhalen die haar moeder tijdens haar kindertijd vertelde voor het slapen gaan. ,,Die verzon ze zelf en elke avond hingen we aan haar lippen. Mijn eerste kinderboek dat echt indruk maakte was 'Ik wou dat ik anders was' van Paul Biegel. Een klassieker, een mooi verhaal en prachtige tekeningen. Ik heb het pas weer gekocht omdat ik het per se thuis in mijn boekenkast wilde hebben."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017) stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod.

Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort