• Jean Paul Opperman

Bericht van de bouwplaats: Cultuurkwartier versterkt binnenstad en andersom

TIEL Een knap staaltje werk, noemt Gert-Jan van Ingen de manier waarop de bouwers van het project Westluidense Poort met de krachten van de Waal zijn omgegaan. Want bouwen zo dicht bij water vraagt om een slimme aanpak, weet hij als geen ander. De dikke vloer van de parkeergarage moet, in combinatie met de heipalen, de waterdruk elimineren. ,,Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad," zegt hij met een knipoog, ,,maar het is technisch mooi opgelost."

Gert-Jan van Ingen

Geboren: Lienden,1952

Woont in Lienden

Afgestudeerd als bouwkundige

Huidige functie: binnenstadsmanager van Tiel

Van Ingen bekijkt de ontwikkelingen rond het project door wel drie verschillende brillen. Niet zo vreemd, want de huidige binnenstadsmanager van Tiel (bril 1) was in een vorig leven succesvol bouwondernemer (bril 2). Daarnaast is hij gepokt en gemazeld in de (Burense) politiek waar hij wethouder was en nu gemeenteraadslid is (bril 3).

Hij laat er echter geen twijfel over bestaan dat zijn loyaliteit ligt bij de Tielse ondernemersvereniging Hart van Tiel die hij sinds begin 2015 vertegenwoordigt. ,,We willen de beleving in de binnenstad versterken zodat er meer mensen komen. Tiel heeft een streekfunctie en wil je dat in de praktijk waarmaken, dan is dit project een goede ontwikkeling. Allereerst vanwege de parkeerfunctie, want een streekcentrum vraagt om goede parkeervoorzieningen. In de nieuwe parkeergarage van het cultureel kwartier kun je straks betalen met de FlipPas, het spaarsysteem waar al zeventig winkels aan meedoen. In de stad worden alle parkeermeters voor de FlipPas aangepast." Het nieuwe culturele hart biedt volgens Van Ingen ook kansen voor de straten die de route naar het centrum vormen. ,,De Damstraat, Westluidensestraat en Weerstraat kunnen hiervan profiteren."

Hij voelt zich op zijn plaats in de stad aan de Waal. ,,Mijn favoriete plek is de Markt, daar komen alle wegen op uit. Tiel is zowel een logistieke hotspot als een agrarisch centrum en een bron voor recreatie en toerisme. Met de binnenstad gaat het de goede kant op, die signalen zijn er. Zo is Jamin terug van weggeweest. En een toonaangevende ondernemer als Blijdesteijn laat zich tevreden uit. Dat is wel eens anders geweest. Met straks weer nieuwe voorzieningen bij de Westluidense Poort komen er nieuwe kansen. Door samen te werken en zaken te combineren kan dat worden versterkt. Zo denkt Hart van Tiel er al over om straks naar de nieuwe accommodatie te verhuizen."

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017) stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod.

Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort